Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα – Η δήλωση του Πάιατ που διάβασε στη Βουλή

Τον κατηγόρησε για υποκρισία: «Άλλα στους Αμερικανούς και άλλα εδώ»

Για υποκρισία και διπροσωπία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία μη δημοσιευμένη συνάντηση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας εξήγησε στον κ. Πάιατ ότι το κόμμα του στηρίζει τη Συμφωνία.

Μητσοτάκης: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή η Ελλάδα με τη Συμφωνία

«Ρωτήθηκε, συγκεκριμένα ο κ. Πάιατ για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της συμφωνίας. "Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας. Είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ", απάντησε. Αλήθεια; Είχε γίνει αυτό; Τι λέτε; Δεν το γνώριζα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

«Άλλα λέτε στους Αμερικανούς κι άλλα εδώ, ωσάν να επρόκειτο για μια δική σας αντιπολιτευτική υποχρέωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Το αντίο του Τζέφρι Πάιατ με εικόνα από τις ελληνικές θάλασσες

«Και συνέχισε ο κ. Πάιατ: “Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία όπως και οι ΗΠΑ, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά, γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα και τον πρώην υπουργό κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018 ότι κατανοούν τη συμμασία στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση”», είπε.

Τσίπρας για Συμφωνία: Τα δίνουμε όλα χωρίς να παίρνουμε αντάλλαγμα

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον ρώτησε: «Κύριε Τσίπρα, συναντήσατε τον κ. Πάιατ εδώ στη Βουλή, σε συνάντηση που δεν ανακοινώσατε το Φεβρουάριο του 2022; Το ανακοινώσατε, αλήθεια; Και τι του είπατε πίσω από κλειστές πόρτες; Μήπως ο κ. Πάιατ λέει την αλήθεια; "Έλα μωρέ, ας πω και δυο κουβέντες παραπάνω για την εσωτερική κοινή γνώμη... Αλλά ξέρεις ότι βασικά τη στηρίζουμε τη συμφωνία". Έτσι δεν είναι, κύριε Τσίπρα, αυτά είπατε. Δεν τα λέω εγώ, αλλά ο κ. Πάιατ. Τον διαψεύδετε; Τα λέει ευθέως, ότι εδώ πέρα έρχεστε και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί!».

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη με Τσούνη: Επί της υποδοχής… και ο Πίνατ

«Άλλα λέτε στους Αμερικανούς κι άλλα εδώ, ωσάν να επρόκειτο για μια δική σας αντιπολιτευτική υποχρέωση. Κάθε χρόνο ανανεώνεται η συμφωνία. Γιατί την ανανεώσατε εσείς ως κυβέρνηση; Κι έρχεστε μετά, να μιλήσετε σε αυτή την κυβέρνηση για τη γλώσσα του πατριωτισμού. Σας το λέω ευθέως: είναι ξένη γλώσσα για εσάς αυτή κύριε Τσίπρα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των F-35, τονίζοντας πως το 2017 η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F-35.

«Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F-35», είπε.

Ανατ. Μεσόγειος: Νέο κοίτασμα-μαμούθ φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Από τα βέλη του δεν ξέφυγε και το θέμα του Σαχέλ, με τον πρωθυπουργό να θυμίζει τον κ. Τσίπρα ότι έλεγε πως «θα γυρνούσαν οι στρατιώτες μας σε φέρετρα».

Τέλος, όσον αφορά την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε εάν υπάρχει «μία αμυντική χώρα που να μην έστειλε αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».

Αυτό είναι το σχέδιο της χώρας για πιθανό ενεργειακό black out

«Θα ήσασταν ο μόνος που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία. Μία τέτοια επιλογή θα ήταν λάθος και θα ενίσχυε το στερεότυπο της ελληνικής γραφικότητας που αυτή η κυβέρνηση ήρθε να ανατρέψει. Κύριε Τσίπρα, είστε εθνικά ανορθόγραφος», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top