Αυτό είναι το σχέδιο της χώρας για πιθανό ενεργειακό black out

Τι αποκάλυψε ο Σκρέκας – Πόσο και πότε θα επηρεαστούν τα νοικοκυριά

Σχέδιο για πιθανό ενεργειακό black out, σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση χειροτερέψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει εκπονήσει η κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, η κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μία τέτοια έκτακτη κατάσταση, ακόμα και αν διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως η χώρα έχει λάβει μέτρα για την επάρκεια εφοδιασμού δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια – Τι θα γίνει σε περίπτωση black out

O υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι για το φυσικό αέριο έχουν σχεδιαστεί τέσσερις παρεμβάσεις.

Στα ύψη οι τιμές: Ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο!

Μια εξ αυτών αφορά την τοποθέτηση μέσα στον επόμενο μήνα νέας πλωτής δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην εγκατάσταση αεριοποίησης της Ρεβυθούσας ώστε να διπλασιαστεί η χωρητικότητα και να μπορούμε να υποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να αντικαταστήσουμε την πιθανή διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Γερμανία: Προειδοποίηση για κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

O Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας

O Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Μια άλλη παρέμβαση, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, είναι η ετοιμασία 4 μονάδων φυσικού αερίου, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να χρησιμοποιoύν diesel. Με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, και να την αντικαταστήσουμε με diesel.

Σχέδιο για νέο «lockdown» με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας

Mάλιστα, αναφερόμενος στα υπάρχοντα αποθέματα diesel, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει στις δεξαμένες των δύο μεγάλων διυλιστηρίων αποθέματα που διαρκούν για έξι μήνες.

Ενεργειακή επάρκεια: Πότε πιθανόν να επηρεαστούν τα νοικοκυριά

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ώστε «να μην πούμε ποτέ στον κόσμο ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση κατανάλωσης γιατί τα νοικοκυριά όπου είναι οι τελευταίοι που πρέπει να επηρεάζονται από μία κρίση».

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε με παραδείγματα πόσα χρήματα θα πάρετε

Όπως υπογράμμισε, ένας πιθανός περιορισμός πρώτα αναφέρεται στην ηλεκτροπαραγωγή, στη συνέχεια στη βιομηχανία και σε μία πολύ ακραία περίπτωση, ανοίγει η συζήτηση για διακοπές σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους, αποκλείοντας ωστόσο κάτι τέτοιο με βάση τον παρόντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Τέλος, ανέφερε μια ακόμα παρέμβαση η οποία έχει να κάνει με τα λιγνιτικά, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός λιγνίτης στις μονάδες για να παρέχουν ενέργεια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top