Στα ύψη οι τιμές: Ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο!

Νέο άλμα στις τιμές των καυσίμων και σε βασικά είδη διατροφής

Σούπερ μάρκετ

Στο 10,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, σημειώνοντας ρεκόρ 28 ετών, καθώς είχε να πιάσει διψήφια νούμερα από το 1994.

Η αλματώδης άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τα καύσιμα πιέζουν έντονα το εισόδημα των πολιτών, ενώ νέο άλμα σημείωσαν και βασικά είδη διατροφής, τα οποία ήδη έχουν ακριβύνει 2 και 3 φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο 9,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο 

Μάλιστα, αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, περισσότεροι από 400 κωδικοί προϊόντων είναι αυξημένοι από 10% έως και 50%.

Ανατ. Μεσόγειος: Νέο κοίτασμα - μαμούθ φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα

Στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι το 49% των ελληνικών νοικοκυριών προέβλεψε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ σχεδόν οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να προβλέπουν ότι θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες. 

Σούπερ μάρκετ

Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να προβλέπουν ότι θα προβούν σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi 

Νέο άλμα στις τιμές των καυσίμων και σε βασικά είδη διατροφής

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις (σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021) σημειώθηκαν στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης, τα οποία εκτινάχθηκαν κατά 88,8%, 122,6% και 65,1%, αντίστοιχα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε με παραδείγματα πόσα χρήματα θα πάρετε

Όσον αφορά τα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε:

-    Έλαια και λίπη 22%
-    Κρέατα 14,1%
-    Λαχανικά 13,8%
-    Γαλακτοκομικά και αυγά 11,7%
-    Ψωμί και δημητριακά 10%
-    Νωπά φρούτα 8,6%

Μεγάλη είναι η αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων, με τα καινούργια να έχουν «τσιμπήσει» 8,9% και τα μεταχειρισμένα 11,5%.

Πίνακας ΕΛΣΤΑΤΠίνακας ΕΛΣΤΑΤ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top