Πυρκαγιές: Πρόστιμο για παράβαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, πάρκα

300 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες

Εθνικό Πάρκο υγρότοπων Στροφυλίας

Με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ απειλούνται όσοι εντοπιστούν το καλοκαίρι σε περιοχές NATURA, σε δασικές περιοχές, αλλά και σε πάρκα ή άλση, στα οποία θα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Με τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία εισήχθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας ορίζεται ότι με στόχο την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) και κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), μπορεί να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

Αντιπυρική περίοδος: Καθαρίζονται 40.000 στρέμματα δάσος πριν το καλοκαίρι

Η σχετική απόφαση θα εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κατόπιν σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), ύστερα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού (Περιφερειακής Ενότητας) και του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

Η εισήγηση για την αναγκαιότητα επιβολής του μέτρου μπορεί να αφορά είτε το σύνολο των «ευαίσθητων» περιοχών της διοικητικής ενότητας ή ορισμένες εξ αυτών ανάλογα με «το μικροκλίμα της περιοχής, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στην απόφαση αυτή θα ορίζεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μέτρου και θα προσδιορίζονται με ορθοφωτογραφία τα όρια της «απαγορευμένης» περιοχής.

Έρχονται τα ψηφιακά πρόστιμα με smartphones για τις συγκοινωνίες

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξαιρούνται όσοι κατοικούν ή εργάζονται σε αυτές «αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους», καθώς επίσης και όσοι μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή η κατάσταση μπορεί να αυστηροποιείται καθώς δίνεται η δυνατότητα επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα αρμόδια όργανα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top