Αντιπυρική περίοδος: Καθαρίζονται 40.000 στρέμματα δάσος πριν το καλοκαίρι

Συνεργασία Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας μετά από 24 χρόνια

Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

Η πρόληψη και οι συνέργειες αποτελούν τα δύο κλειδιά για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Αυτό τόνισαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, πριν την έναρξη ευρείας σύσκεψης των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας για την περιοχή της Αττικής.

Όπως γνωστοποίησε μάλιστα ο κ. Αμυράς μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της πρόληψης, με τη συνεργασία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, πρόκειται να καθαριστούν 40.000 στρέμματα κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, ενώ θα διανοιχθούν περίπου 1.600 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών καθώς επίσης θα συντηρηθεί και θα διανοιχθεί δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χιλιόμετρα.

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

«Ήταν βασικό προληπτικό μετρό, να βρεθούν μαζί - Πυροσβεστικό Σώμα και Δασικές Υπηρεσίες- και να συνεργαστούν επί του πεδίου», δήλωσε o υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι κ. Στυλιανίδης και Αμυράς επικεντρώθηκαν στην νέα αρχή που σηματοδοτεί η συνεργασία ανάμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Δασική Υπηρεσία μετά από 24 χρόνια.

Στυλιανίδης: Συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό στις φυσικές καταστροφές 

«Αυτό ήταν βασικό προληπτικό μετρό, να βρεθούν μαζί- Πυροσβεστικό Σώμα και Δασικές Υπηρεσίες- και να συνεργαστούν επί του πεδίου. Απεδείχθη ότι οι δασικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική είναι όντως οι βασικοί συντελεστές διαχείρισης των δασών και διαχείρισης όλων των φάσεων των πυρκαγιών. Όλες οι συσκέψεις απέδειξαν ότι τα δύο αυτά σώματα μπορούν να συνεργαστούν και πριν και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από τις πυρκαγιές με έναν εξαιρετικό τρόπο. Θεωρώ ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε μετά την αδράνεια των 24 χρόνων. Νιώθουμε ότι πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι για μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Πρόληψη και συνέργειες είναι οι δύο άξονες» υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ προσέθεσε ότι «δημιουργήθηκε αυτή η νέα μεταξύ των δύο βασικών συντελεστών».

Το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια

Όπως τόνισε, οι πυρκαγιές αυτήν την περίοδο ήταν πιο πολλές σε σχέση με άλλα χρόνια αλλά τα στρέμματα ήταν λιγότερα. Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μια προετοιμασία που γίνεται καλύτερα και βασίζεται στη συνέργεια πυροσβεστικής και δασικών υπηρεσιών», προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη παραδείγματα από πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει αυτό το διάστημα, ότι η συνεργασία πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας συνέβαλε στον περιορισμό των καμένων στρεμμάτων.

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς

«Το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα δυστυχώς προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Σήμερα ολοκληρώνεται αυτό αλλά θα συνεχίσουμε σε τοπικό επίπεδο πλέον. Μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τους γενικούς γραμματείς θα συνεχίσουμε αυτή την νέα όσμωση για να δημιουργήσουμε τα τοπικά ενιαία συντονιστικά κέντρα και με τους δήμους και με τις Περιφέρειες. Είναι δύσκολη δουλειά δεν πετάμε στα σύννεφα ξέρουμε ότι έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα έχουμε και την ενίσχυση των εναέριων μέσων αλλά θεωρώ ότι αυτό που γίνεται σήμερα και ολοκληρώνεται είναι η βασική μας πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι, η συνεργασία των ανθρώπων, γιατί τις πυρκαγιές τις σβήνουν σε συνεργασία οι πυροσβέστες με τις δασικές υπηρεσίες», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Κλιματικός νόμος: Τέλος στους καυστήρες πετρελαίου - Μόνο ηλεκτρικά ΙΧ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πρόληψη και οι συνέργειες είναι βασικά κλειδιά για την αντιμετώπιση των επακόλουθων της κλιματικής κρίσης και των δασικών πυρκαγιών.

«Όλα αυτά δεν θα φτάσουν αν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε περιφερειάρχης δεν αναλάβουν όλοι, και δεν αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να διαφυλάξουμε τα δασικά οικοσυστήματα. Το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα δυστυχώς προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη, η κλιματική κρίση δυστυχώς είναι παρούσα και βγάζει δόντια αλλά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το ζήτημα», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι με τη σύσκεψη αυτή για την Αττική, ολοκληρώνεται ο κύκλος των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, καθώς και στην Αθήνα, με συμμετοχή των αντίστοιχων περιφερειακών υπηρεσιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top