Δένδιας: Ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού

Τι είπε για την Ουκρανία και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη 

Tο μήνυμα ότι η Ελλάδα πορεύεται με βάση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ, έστειλε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Στην Αίγυπτο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα 

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η νέα κατάσταση με τους αυξανόμενους κινδύνους επιτάσσει τη σταθερότητα, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Υπό το πρίσμα αυτό, διαμήνυσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αποκήρυξη κάθε αναθεωρητισμού.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η χώρα συμπορεύεται με τους συμμάχους της και τους εταίρους της, στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχει και συναποφασίζει, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ,

Στο πλαίσιο των αρχών αυτών, εξηγεί, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συντονισμένα την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία «συμπορευτήκαμε με τους εταίρους μας, διότι όλες οι χώρες που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούν παρά να έχουν κοινή και σθεναρή στάση».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες που επιθυμούν να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις θέσεις αυτές.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποστολής αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία, ανέφερε πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ενίσχυσή της, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να μην συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. «Σεβόμενοι πλήρως τις αρχές και τις αξίες μας, βοηθούμε μια χώρα που μάχεται για την ύπαρξη και την ανεξαρτησία της απέναντι σε μία εισβολή που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Το ζήτημα είναι θεμελιώδες και δεν επιδέχεται παρερμηνειών» τόνισε και κατέστησε σαφές ότι ως μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συντάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις της.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία

Η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και προέταξε ως πρώτο μέλημα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων. «Για τον λόγο αυτό υποβάλαμε επίσημα αιτήματα στην Ουκρανία προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή βοήθειας στον χειμαζόμενο πληθυσμό της Μαριούπολης, μιας πόλης, που ιδρύθηκε και από Έλληνες πριν από 250 χρόνια, καθώς και στη Ρωσία προκειμένου να μην παρεμποδίσει τη διοχέτευση της βοήθειας αυτής» είπε και υπενθύμισε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Μαριούπολη προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη μεταφορά της βοήθειας.

Αποθεώνει Δένδια ο Ζελένσκι: Ευγνώμων για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Υπογράμμισε με σαφήνεια πως η ανάγκη προστασίας της ομογένειας αποτελεί βασικό ζήτημα που εγείρει στους συνομιλητές του, όπως για παράδειγμα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον πρόεδρο της Πίτερ Μάουρερ.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στη δημιουργία ομάδας υποδοχής στη Ρουμανία, η οποία αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, «τα οποία με προσήλωση στο καθήκον και αίσθημα αυτοθυσίας βοήθησαν ήδη στην εκκένωση Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών της ομογένειας από την Ουκρανία. Και συνεχίζουν τις προσπάθειες αυτές, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

Τρίτον, επανέλαβε ότι όταν η κατάσταση επί του εδάφους το επιτρέψει, η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με πρώτο βήμα, όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

 

Σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και αν μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθουν, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως είναι ιστορικές, ανάγονται σε φιλικούς και πολιτισμικούς δεσμούς αιώνων με τον ρωσικό λαό, δεσμοί οι οποίοι δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από οποιονδήποτε και οι οποίοι δεν μπορούν να επηρεαστούν από την προβολή ψευδών ειδήσεων. Αλλά η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών της χώρας μας, σημείωσε και ευελπιστεί ότι οι διμερείς σχέσεις θα αποκατασταθούν κάποια στιγμή, όταν η Ρωσία επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top