Η επάρκεια τροφίμων μπαίνει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης

Οικονόμου: «Μύθος η ανοχή στην αισχροκέρδεια» – Οι 3 απαντήσεις που έδωσε

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνει το θέμα της επάρκειας των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Με την κυβέρνηση να έχει δώσει διορία 48 ωρών (αρχής γενομένης από την Τετάρτη) στις επιχειρήσεις για να καταγράψουν τα αποθέματά τους σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ο πρωθυπουργός θα έχει τη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν σε προϊόντα για να μην υπάρξει έλλειψη

«Ένα θέμα θα είναι και τα αποθέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουμε για να υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα και τρόφιμα, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Να καταγραφούν όλα τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα ζητά το κράτος

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται επισιτιστική κρίση στη χώρα και το αντικείμενο της σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Γεωργαντά «θα είναι να εξετάσουμε τους κινδύνους».

«Μύθος η ανοχή στην αισχροκέρδεια» – Οι 3 απαντήσεις που έδωσε

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο θέμα των υπερκερδών στην ενέργεια και της αισχροκέρδειας στην αγορά, τονίζοντας πως «η εντολή που έχει δοθεί στη ΡΑΕ είναι το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: το 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας θα επιστραφεί στην κοινωνία».

Μητσοτάκης: Θα επιστραφεί στο Δημόσιο το 90% των υπερκερδών στην ενέργεια

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε νομοθέτηση για τον έλεγχο αισχροκέρδειας σε 3.500 σημεία στην αγορά, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα 500.000 ευρώ.

«Οι αρμόδιοι μηχανισμοί θα συνεχίσουν χωρίς καμία ανοχή. Κανείς δεν δικαιούται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολλών», ξεκαθάρισε.

Πρόστιμο 647.000 σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Τέλος, είπε πως στον  νόμο, που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση σε 7 κατηγορίες προϊόντων, όπου οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλλουν εντός δυο ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα σε πρώτες ύλες για την παραγωγή, μεταξύ των οποίων λιπάσματα ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι άλευρα και φυτικά έλαια εκτός ελαιολάδου

«Ανεμούριο ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στη χθεσινή «κόντρα» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, που εμπεριείχε τις ρυθμίσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Τσίπρας: Έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη, όχι ακρίβεια πολέμου

«Είναι τραγελαφικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ανεμούριο. Ενώ ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ, λίγο αργότερα άλλαξε θέση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επέκτεινε τα βέλη του: Ενώ είχαν πει ότι θα ψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας φάνηκε για άλλη μια φορά συνεπής στην ασυνέπειά του», είπε.

Βουλή: Καταψηφίζει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!

«Για εμάς αντίπαλος δεν είναι ο κ. Τσίπρας αλλά η ακρίβεια και η ανησυχία των πολιτών. Στην κοινωνία απευθύνονται και οι πολιτικές μας που προσπαθούν με πράξεις κι όχι κούφια λόγια να ανακουφίσουν. Κάνουμε ότι μπορούμε στα πλαίσια των δυνατότητων μας και στηρίζουν τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

Θα εισπραχθούν τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και σχετικά με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από 15 Απριλίου.

Κορωνοϊός: Τέλος από 15 Απριλίου το πρόστιμο των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν θα ακυρωθεί κανένα πρόστιμο που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top