Τσίπρας: Έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη, όχι ακρίβεια πολέμου

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τι έχει συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, με δική σας ευθύνη, στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ακρίβεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή μετά τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια τους επόμενους μήνες, εκφράζοντας τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δε καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που - όπως ανακαλύψατε την περίοδο της πανδημίας - είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, είπε πως ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια και δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ ή το αιρκοντίσιον», επειδή «τους τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τη 19η μέρα του μήνα».

«Θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας. Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και δίνετε ανεπαρκέστατες ενισχύσεις στον καταναλωτή», είπε.

Μητσοτάκης: Έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη από ενέργεια - Το 2023 οι εκλογές

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλλοπρόσαλλη πολιτική και τόνισε ότι, ενώ τα χειρότερα είναι μπροστά μας, η κυβέρνηση πηγαίνει «με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

«Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα απ' το δημόσιο ταμείο -δεν είναι αυτή η κριτική που σας κάνουμε- αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας, αλλά υποδείγματος», είπε.

«Η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε», είπε.

Μίλησε για παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική, «επικίνδυνη ιδιαίτερα για την περίοδο που έρχεται, που δε θα είναι περίοδος οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας». «Και εσείς θα σκέφτεστε τη τιμή της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και μη τυχόν φορολογήσετε τα υπερκέρδη ολίγων ιδιωτών», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης και του ΦΠΑ, «στα ελάχιστα όρια που προβλέπει η Κομισιόν». Παράλληλα, ζήτησε και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«Τελειώνετε γρήγορα προτού οι συνέπειες είναι ανεπίστρεπτες. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

«Εκλογές για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση»

«Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, χρειάζεται μία κυβέρνηση που δεν θα λέει απλά δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο την κρατική παρέμβαση, τη δημόσια παρέμβαση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του, ζητώντας για ακόμη μία φορά εκλογές.

«Ζητάμε δημόσια εκλογές ώστε να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο.

«Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι ένα αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το πώς μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην Ελλάδα είναι κανόνας ότι πέφτουν έξω δημοσκοπήσεις. Αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις, σήμερα πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top