Μητσοτάκης: Θα επιστραφεί στο Δημόσιο το 90% των υπερκερδών στην ενέργεια

«Το 2023 οι εκλογές» - Για Ουκρανία: Οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία

«Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ειρήνης και τους διεθνούς δικαίου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών, αλλά και «των ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα, ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

Όπως είπε, σταθερή θέση της Ελλάδας αποτελεί ότι είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει να γίνει ηγεμόνας.

Ειδικά για τη Μαριούπολη, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ελλάδας για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της πόλης, κάνοντας λόγο για «ελάχιστη οφειλή στην αρχαία αυτή κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού».

Πρόωρες εκλογές: Τα σενάρια για κάλπες και τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αναλύσεις εκτιμούν ότι αποτύπωμα της σύρραξης ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και από την παρατεταμένη κρίση του 2008.

Παράλληλα, είπε πως η ενεργειακή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο, που διαρκώς ανατροφοδοτείται: «Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς και οικογενειακούς προυπολογισμούς να πολιορκούνται».

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε», πρόσθεσε.

Σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν σε προϊόντα για να μην υπάρξει έλλειψη

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, είπε έχει χτυπήσει κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, «γι' αυτό και μόνο πανευρωπαϊκά μπορεί να απαντηθεί». Όπως είπε, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί «είναι εξαντλημένοι μετά από 2 χρόνια πανδημίας».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν φέτος 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018, που είχαμε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους», πρόσθεσε.

«Στοχευμένα και όχι οριζόντια τα μέτρα – Έρχεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Είναι στοχευμένα, δεν είναι οριζόντια, γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι να έχουν την ίδια προστασία με τους αδύναμους και οι ισχυροί. Τα μέτρα είναι υπεύθυνα  γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Νέα μέτρα στήριξης: Πριν το Πάσχα το έκτακτο επίδομα στους δικαιούχους

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα μέτρα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά «συνδυάζονται  με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων εισφορών». Παράλληλα, υπογράμμισε πως έρχεται από την 1η Μαΐου και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022. 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, που ζητά πιο γενναιόδωρα μέτρα στήριξης, είπε πως – όπως έδειξε η εμπειρία της πανδημίας – οι δημοσιονομικοί πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να διατηρούνται εφεδρείες.

«Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του προϋπολογισμού αλόγιστα με βάση μόνο τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μίας τέτοιας ανευθυνότητας», σημείωσε.

Έκτακτη εισφορά σε εταιρείες ενέργειας για τα υπερκέρδη

Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών την εταιρειών ενέργειας, είπε πως αυτό θα γίνει «με το που θα έχουμε το πόρισμα της ΡΑΕ που θα πιστοποιεί πόσα είναι τα κέρδη αυτά για να τα φορολογήσουμε».

«Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δε θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη δευτερολογία του, μάλιστα, είπε πως ο φόρος στα υπερκέρδη θα είναι στο 90%, ενώ απαντώντας στον κ. Τσίπρα, που ζήτησε να μπει άμεσα ο φόρος, είπε: «Για να μπει ο φόρος, πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν τα υπερκέρδη. Μιλήσατε για 1,4 δισ. ευρώ, δεν ξέρω από πού βγαίνει αυτό το νούμερο. Πρώτα βεβαιώνονται τα κέρδη και μετά επιβάλλεται η φορολογία»

Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως στα μέτρα στήριξης προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας.

«Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων. Γι' αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι' αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα», τόνισε.

«Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh, από 40 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh. Επίσης οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα διατεθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. Επίσης, 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν το Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οικογένειες θα έχουν 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού. Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος και στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

«Δεν μπορεί αυτές τις ώρες, που θα έπρεπε να είναι ώρες συσπείρωσης, να ακούγονται φωνές για εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ειδικά από ένα κόμμα, που έταξε τα πάντα στους πάντες για να πάρει την εξουσία, για να πάρει τελικά τα πάντα από τους πάντες».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως προβάλλει και πάλι ότι έχει «μια μαγική λύση για όλα», για να προσθέσει με στόμφο: «Όμως, έχετε πλέον δοκιμαστεί στην πράξη».

«Αφήστε, λοιπόν, κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Οι εκλογές θα γίνουν, όπως σας έχω πει, στο τέλος της τετραετίας. Μη ζητάτε πρόωρες εκλογές δε θα γίνουν. Αλλά όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε. Μη χαλάτε τον χρόνο σας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας, στη δευτερολογία του, στον Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο, είπε πως δε θα γίνει άλλη αλλαγή του εκλογικού νόμου και πως οι εκλογές θα γίνουν με τον υπάρχοντα νόμο και οι επαναληπτικές με τον νέο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top