Πρόωρες εκλογές: Τα σενάρια για κάλπες και τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου

Η κυβέρνηση θέλει να βάλει «φρένο» στην εκλογολογία

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνει η κυβέρνηση, η οποία την ώρα που αφήνουμε – όπως όλα δείχνουν – την πανδημία, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το κύμα ανατιμήσεων, που πιέζει τα νοικοκυριά, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κλείσει κάθε χαραμάδα για πρόωρες εκλογές, επαναλαμβάνοντας (δημοσίως αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις) πως θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος του 2023.

Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και Ουκρανία «επισκίασαν» τον κορωνοϊό

Ωστόσο, τα σενάρια για πιθανή προσφυγή στις κάλπες έως το τέλος του 2022 φουντώνουν. Κι αν το σενάριο για κάλπες τον Μάιο, δείχνει να απομακρύνεται, το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμη «καεί» στις πολιτικές συζητήσεις. Μάλιστα, πολλοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές και στον εκλογικό νόμο με έξτρα μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ανοίγει η εστίαση και για ανεμβολίαστους – Καταργείται το πιστοποιητικό

Υπενθυμίζεται ότι με τον παρόντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα, μετά τις 20 έδρες μπόνους που παίρνει αφού συμπληρώσει το 25%, χρειάζεται ποσοστό 0,5% για κάθε έδρα, δηλαδή 40%. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνάρτηση με τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν αφήνει περιθώρια για πρόωρες εκλογές η συγκυρία

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως η συγκυρία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα», σημειώνουν, εξηγώντας πως ακόμη και οι συζήτηση για πρόωρες εκλογές, προκαλεί κλίμα αστάθειας σε οικονομία και κοινωνία.

Αρχίζουν ξανά οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη για φυσικό αέριο

Όπως εκτιμούν, την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αλλά και οι πιέσεις στην οικονομία έντονες, θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στη χώρα τοι να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική, να βγει υπηρεσιακή κυβέρνηση και να χρειαστεί ένας επιπλέον μήνας για να γίνουν νέες εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα.

Άλλωστε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την πραγματοποίηση των εκλογών στην ώρα τους, είναι πως ο ίδιος δεν έχει υπάρξει και ούτε θα υπάρξει «καιροσκόπος», όπως χαρακτηριστικά είχε πει στη Βουλή.

Μάλιστα, για να καταρρίψει κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές, είχε πει πως εάν το είχε έστω στο πίσω μέρος του μυαλού του, θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση είχε πολύ υψηλά αποδοχής.

«Όχι» σε πρόωρες κάλπες λένε κορυφαίοι υπουργοί – Το «παράθυρο» Δένδια

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, παραπέμποντας στις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες το 2023, όπως είναι προγραμματισμένοι.

«Δε βλέπω εκλογές το 2022. Ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικός ότι θα γίνουν το 2023», είπε ο Στέλιος Πέτσας το Σάββατο στο Mega. Μάλιστα, εξήγησε ότι δε θα ήταν και «σοφή» κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, καθώς βρισκόμαστε σε μία περίοδο αναταραχής και «είναι λογικό όταν κάποιος δεν βγάζει τον μήνα του ή τα βγάζει με δυσκολία, να θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν τα έχει πάει εξαιρετικά σε άλλα πεδία».

Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. «Δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν το 2023», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, επίσης στο Mega.

Ωστόσο, πολλοί πιάστηκαν από ένα… «παράθυρο» που άφησε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για εκλογές στην ώρα τους, ωστόσο άφησε ένα ενδεχόμενο ανοικτό για έκτακτη περίσταση.

«Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει κάτι το απολύτως έκτακτο το οποίο επιβάλει να εκφράσει την άποψή της η ελληνική κοινωνία πριν γίνει μία επιλογή, νομίζω θα ήταν αντιθέτως αντισυνταγματικό να μη ζητηθεί η άποψη της», είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top