Νέα μέτρα στήριξης: Πριν το Πάσχα το έκτακτο επίδομα στους δικαιούχους

Επιπλέον δόσεις για επίδομα παιδιού και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Κέρματα ευρώ
 

Φιλοθέη Μακριδάκη
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Σε σημαντικά οικονομικά μέτρα στήριξης προχώρησε η πολιτεία, την ώρα που οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και οι αυξήσεις σε καύσιμα και βασικά είδη έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Ας τα δούμε αναλυτικά και με παραδείγματα, όπως τα παραθέτει στο star.gr η φοροτεχνικός και φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη:

Αρχικά, την περίοδο του Πάσχα, το πολύ μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα δοθεί ενίσχυση για στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

Επίδομα καυσίμων: Μπόνους 5 ευρώ για πληρωμή μέσω ψηφιακής κάρτας

Συγκεκριμένα, περιμένουμε ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ μηνιαίως, ή ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και ταυτόχρονα η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Θα δοθεί διπλή δόση σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Καθώς επίσης θα χορηγηθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Φιλοθέη Μακριδάκη

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθεί ενίσχυση για στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών, σημειώνει στο star.gr  η φοροτεχνικός και φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη

Αρκετοί είναι αυτοί που θα λάβουν επιδότηση με 22 λεπτά το λίτρο ανά μήνα για αγορά 60 λίτρων καυσίμων για οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα δοθεί και επιδότηση με 15 λεπτά το λίτρο στην πηγή για αγορά πετρελαίου κίνησης. Και φυσικά οι επαγγελματίες ταξιτζήδες θα λάβουν 200 ευρώ τον Απρίλιο για τη μείωση του κόστους στα ταξί.

Ρύθμιση οφειλών: Τι πρέπει να ξέρετε για τις 36 έως 72 δόσεις

Παράλληλα, αυξάνονται από 60 σε 96 οι άτοκες δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, και όσοι επιθυμούν εξόφληση με επιπλέον έκπτωση 15% αυτή μεταφέρεται για το τέλος Μαΐου.

Ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση είναι διπλή στον Απρίλιο.

Το ποσό της επιδότησης των καυσίμων μπορεί να εξαντληθεί είτε μια κι έξω σε ένα γέμισμα είτε σε επιμέρους.

Η επιδότηση γίνεται στο όχημα, άρα θα καλύψει και το υγραέριο κίνησης.

Aναδρομικά: Πώς θα πληρώσετε τον φόρο σε έως 48 δόσεις

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση καυσίμων ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Επιδότηση βενζίνης: Πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr σε τρία βήματα

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο που διαθέτει ένα αυτοκίνητο υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα. Έτσι ας δούμε παρακάτω κάποια παραδείγματα ώστε να καταλάβουμε το αποτέλεσμα της επιδότησης των καυσίμων:

- Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

- Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

- Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

- Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ανάλογα με το αυτοκίνητο το κέρδος που μπορεί να έχει ένας οδηγός σε χιλιόμετρα είναι:

  • Έστω αυτοκίνητο βενζίνης που καταναλώνει 7,0 λτ./100 χλμ. μπορεί να κάνει 90 δωρεάν χιλιόμετρα ανά μήνα (270 δωρεάν χιλιόμετρα στο 3μηνο)
  • Έστω αυτοκίνητο diesel που καταναλώνει 6,0 λτ./100 χλμ. Μπορεί να κάνει 105 δωρεάν χιλιόμετρα ανά μήνα (315 δωρεάν χιλιόμετρα στο 3μηνο)

Στα 72 ευρώ η επιδότηση ρεύματος – Επιπλέον 20 ευρώ για το φυσικό αέριο

Βεβαίως, πρέπει να επισημανθεί ότι η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μέσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

Μέτρα στήριξης: Πώς θα λάβουν την επιδότηση ρεύματος οι φοιτητές

Τέλος, θα δοθεί επιδότηση στο ρεύμα και των φοιτητών με δήλωση της φοιτητικής κατοικίας τους. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο αρκεί να υπάρχει συμβόλαιο μίσθωσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top