Τσίπρας: Μέγα λάθος Μητσοτάκη η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

«Ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη είναι διαφορετικός κόσμος»

«Αυτή την ώρα δε ζητώ να είμαστε ουδέτεροι, αλλά να σταματήσουν οι επιπολαιότητες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1.

«Πρόκειται για μια εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα που έχει δραματικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί παρά να είναι κανείς κάθετα, κατηγορηματικά καταγγελτικός απέναντι σε αυτή την εισβολή, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απέναντι σε αυτή τη δραματική εξέλιξη με βασική ευθύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του προέδρου Πούτιν», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Εμπλέκετε την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες πολέμου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μέγα λάθος του πρωθυπουργού την παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και όχι μόνο ανθρωπιστικού υλικού και ανέφερε πως δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση.

«Η Ρωσία δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είναι σύμμαχος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει τους συμμάχους της, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελεί γέφυρα διαλόγου. Παραδοσιακά η Ελλάδα είναι σε διάλογο με τη Ρωσία», είπε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας ΑΝΤ1

«Η Ρωσία δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είναι σύμμαχος της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει τους συμμάχους της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας / Πηγή φωτογραφίας: Ενώπιος Ενωπίω / ΑΝΤ1

Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη είναι διαφορετικός: «Ξυπνήσαμε σε έναν κόσμο ξανά διπολικό, σε έναν κόσμο που θα βλέπουμε ξανά έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο».

Μητσοτάκης: Θα στείλουμε στρατό σε κράτη του ΝΑΤΟ αλλά εφόσον ζητηθεί

Συνεχίζοντας, είπε πως η Ρωσία επιλέγει «μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ένα αιματοκύλισμα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο απώτερος στόχος», εκφράζοντας μεγάλη αγωνία για τους Έλληνες ομογενείς.

«Δεν είναι εύκολος δρόμος για τη Ρωσία»

«Δεν είναι εύκολος δρόμος για τη Ρωσία», εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως η Κίνα φαίνεται να είναι ο μεγάλος εταίρος στη συμμαχία αυτή καθώς και ότι τώρα κερδίζει χρόνο και δυνατότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενής και γεωπολιτικά και οικονομικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του περι επιλογής να μη συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, χαρακτηρίζοντάς την «προφανή έκφραση ενός πρωθυπουργικού βοναπαρτισμού».

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις των τιμών είπε πως εάν δεν γίνει προτεραιότητα «η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων τότε πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κοινωνική κρίση και έκρηξη. Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση ήδη».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «τρομακτικές» της ευθύνες της κυβέρνησης λόγω των επιλογών της, όπως η πρόσδεση στο φυσικό αέριο και η βίαιη απολιγνιτοποίηση.

«Είναι αυτοσκοπός η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας»

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του πρωθυπουργού για κριτική στην κυβέρνηση «με το αφελές ιδεολόγημα “βούτυρο ή κανόνια”», ο κ. Τσίπρας είπε πως «αυτοσκοπός για εμάς η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Τρόμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στην πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα πως «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός», σημειώνοντας πως «ο τρόπος για να πετύχουμε τον αυτοσκοπό της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί. Είναι ένα από αυτά. Είναι και η διπλωματία και η ενεργειακή επάρκεια και η ισχυρή οικονομία».

«Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά «ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα παρουσιάζοντας υποψηφίους». 

Υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης!

Ο ίδιος έβαλε τέλος στα σενάρια για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με την ΝΔ, λέγοντας πως υποκινούνται από «κάποιους κύκλους που βλέπουν το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας είπε πως η απλή αναλογική είναι αυτή που μπορεί να τις επιβάλλει και μίλησε για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης, κάνοντας άνοιγμα και στο Κίνημα Αλλαγής.

«Είμαι ανήσυχος με τη ρητορική του Ερντογάν»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην Τουρκία, δηλώνοντας ανήσυχος, τόσο με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και λόγω της επιθετικής ρητορικής που έχει εδώ και καιρό.

«Είμαι ανήσυχος, όχι μόνο μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά εδώ και αρκετό καιρό με την αναθεωρητική ρητορική του προέδρου Ερντογάν και την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την πλευρά της Τουρκίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Εκτίμησε πως πρέπει να συναντηθούν άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είπε πως η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις ναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή.

«Νομίζω πως όλοι όσοι είχαν σπεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα να μιλήσουν για μια απομονωμένη Τουρκία σε διεθνές επίπεδο και για έναν Ερντογάν σε αδιέξοδο έκαναν λάθος. Η Τουρκία σήμερα είναι μια περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων και των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ. Προσπαθεί να το αξιοποιήσει αυτό ο Ερντογάν. Βλέπουμε ότι προσπαθεί να διατηρήσει μια ουδετερότητα. Έχει μια παράδοση η Τουρκία στην λογική της επιτήδειας ουδετερότητας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top