Μητσοτάκης: Θα στείλουμε στρατό σε κράτη του ΝΑΤΟ αλλά εφόσον ζητηθεί      

«Είμαι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν» δήλωσε στον Alpha

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν ζητηθεί στην Ελλάδα από το ΝΑΤΟ να στείλει στρατό όχι στην ίδια την Ουκρανία, αλλά στις γειτονικές της χώρες, όπως ήδη έχουν πράξει άλλα κράτη μέλη της Συμμαχίας, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ. 

 Ζελένσκι: «Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος»  

«Αν μας ζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, φυσικά και θα το κάνουμε» απάντησε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:  «Δε μας έχει ζητηθεί ακόμα. Αυτό επιτάσσουν οι συμμαχικές μας υποχρεώσεις. Αλλά δεν έχει ζητηθεί ακόμα αυτό. Αλλά θα ήθελα επίσης να σας πω ότι με ευκαιρία την Ουκρανική κρίση δικαιώνεται απόλυτα η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, κ. Σρόιτερ. Επενδύσαμε στους εξοπλισμούς μας σε δύσκολες συνθήκες. Δεχθήκαμε κριτική γι’ αυτό. Το κάναμε έχοντας πλήρη αίσθηση ότι πρέπει να θωρακίσουμε αμυντικά τη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός εξήρε επίσης την εξωτερική πολιτική της χώρας  και τις αμυντικές της συμφωνίες. «Επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Συνάψαμε συμμαχίες με τη Γαλλία, αμυντικής συνδρομής. Χτίσαμε ένα πλαίσιο συμμαχιών στον ευρύτερο Κόλπο. Ενισχύσαμε το κύρος της πατρίδας μας. Καταστήσαμε τη χώρα ενεργειακό κόμβο στο καινούριο γεωπολιτικό ενεργειακό παιχνίδι το οποίο διαμορφώνεται και θέσαμε πρώτοι στην Ευρώπη το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες τους Συμφώνου Σταθερότητας. Κάτι το οποίο πια είναι αντικείμενο συζήτησης στην Ευρώπη που θα μας δώσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στο μέλλον».

Μητσοτάκης: Το να ξέρεις πού ανήκει η Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία

 

Αναφέρθηκε επίσης στην επιχείρηση «Νόστος 3» για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Ουκρανίας. «Θέλω εδώ να εξάρω πραγματικά τις προξενικές μας αρχές αλλά και τον κ. Πρέσβη τον οποίο στείλαμε στη Μαριούπολη. Έφυγαν τελευταίοι από την εμπόλεμη ζώνη και πραγματικά έκαναν το παν για να προστατεύσουν όσο μπορούσαν τους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή. Και βέβαια να πω και συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αυτόν τον πόλεμο» είπε ο πρωθυπουργός. 

Θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία το κομβόι της Μαριούπολης 

«Γιατί αποφασίσαμε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία ήταν μια συνειδητή επιλογή.  «Το ηθικά σωστό είναι όταν μία χώρα δέχεται επίθεση  να τη στηρίξεις.  Με ποια ηθική υπόσταση θα ζητούσαμε βοήθεια σε μια ανάλογη περίπτωση από τις άλλες χώρες της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι  «η χώρα μας είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».     

Μητσοτάκης: Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δε μπορεί να συνεχισθεί αυτή η ρητορική, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.   Όπως πρόσθεσε αυτή η ρητορική είναι σήμερα εκτός κλίματος και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να τη σταματήσει, ενώ σχετικά με το αν «βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για διάλογο με την Άγκυρα, δήλωσε ότι «κανείς δε μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό, η Ελλάδα είναι μία ισχυρή χώρα»  και παρέπεμψε στην αντίδραση στον Έβρο. 

Απαντώντας στο αν θα δεχόταν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είμαι ανοιχτός για μια συνάντηση με τον Ερντογάν». Υπενθύμισε ότι υπάρχει και σήμερα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία και ότι υπάρχει έδαφος για συνάντηση χωρίς να υπάρχει έξαρση της ρητορικής. «Για αυτό ήταν σημαντικό να πάρουμε καθαρή θέση  για την Ουκρανία» τόνισε.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top