Μητσοτάκης: Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό

«Δεν είμαι αντίθετος σε διάλογο με Ερντογάν», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σήμερα στη Βουλή για τις εξελίξεις στην  Ουκρανία και τη θέση της Ελλάδας. Όλοι καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει  στρατιωτικό υλικό και κριτική για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. (Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων Star 1/3/22)

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την δευτερολογία του στην συζήτηση στην Βουλή για την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της.

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ή θα είσαι με τo Διεθνές Δίκαιο ή απέναντί τους

Αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία των δύο κομμάτων ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει απόφαση για αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων, που ασκούν μεγάλη πίεση στην ρωσική οικονομία.

Για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Αναφορικά με τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για ευρωπαϊκή απόφαση με εξαίρεση τα κράτη που έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, η αποφάσή μας είναι η σωστή. Έχουμε περισσότερους λόγους να στηρίξουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όχι μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά επειδή αποδεικνύουμε ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης συμμαχικής, θα μπορούμε να διεκδικήσουμε αντίστοιχη στηριξη, αν ο μη γένοιτο χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρο το επιχείρημα».

Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα στο διάλογο.

«Δεν είμαι αντίθετος σε διάλογο με Ερντογάν»

«Έχω συναντηθεί τρεις φορές με πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσε μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Εμπλέκετε την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες πολέμου»

Για την ενεργειακή κρίση

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι' αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».

Κλείνοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός είπε: «Από την συζήτηση κρατώ την συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως και στην ορθότητα για την επιβολή κυρώσεων».

Κατέληξε καλώντας τον κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσει τις θέσεις του για τις αμυντικές δαπάνες λέγοντας ότι «οι εξελίξεις δικαίωσαν όσους πίστευαν ότι η επένδυση στην άμυνα δεν είναι πολυτέλεια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top