Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Εμπλέκετε την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες πολέμου»

«Η Ρωσική εισβολή βυθίζει την ανθρωπότητα σε σκοτεινές εποχές»

«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ή θα είσαι με την ειρήνη ή θα είσαι απέναντί τους

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Εμπλέκετε την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες πολέμου. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας»

Βαθύτατη ανησυχία για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, αλλά όχι για την στάση της συνολικά, εξέφρασε στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ρητορική σας δεν παίρνει υπόψη της την θέση της Ελλάδας και την ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής μας θέσης, όπως και τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμό για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς ενημέρωση των κομμάτων η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

«Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών, αλλά μονομερώς. Αναρωτιέμαι ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης να εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες πολέμου» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη κι αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή. Και δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Είδαμε τα πρόσφατα αποτελέσματα».

«Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία.

«Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

O Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής

O Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής

«Αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό»

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.

Ουκρανία: Τεράστιο ρωσικό κομβόι περικυκλώνει το Κίεβο

«Οι εξελίξεις οτελούν πισωγύρισμα για την Ευρώπη»

«Οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους και αποτελούν πισωγύρισμα για την Ευρώπη. Ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σε αυτή την απόφαση», ανέφερε ο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «Η δική μας θεώρηση των πραγμάτων είναι διαφορετική, Αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη. Ποιός ωφελείται από τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ΕΕ -Ρωσίας. Η ΕΕ δεν ευνοείται. Λάθος να προσποιηθούμε τα λάθη της ΕΕ που οδήγησαν εδώ. Την παθητικότητα σε μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο παρελθόν».

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε: «Πού ήταν το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ , για τη διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου τα προηγούμενα χρόνια».

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη»

Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

O Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

O Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εμπάργκο της Ελλάδας σε Ρώσους καλλιτέχνες - Μποϊκοτάζ και στην Ευρώπη

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε ένα κλίμα αναγκαιότητας υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια»

«Λάθος να συνεχίζετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογήσετε την στρατηγική της αναβλητικής διπλωματίας. Λάθος να επιχειρείτε να θέλετε να επιβεβαιώσετε τις επιλογές για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτή τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε ένα κλίμα αναγκαιότητας υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια. Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Οι εξοπλισμοί είναι μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας. Υπάρχουν και άλλα μέσα όπως η διπλωματία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top