Μητσοτάκης: Το να ξέρεις πού ανήκει η Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία

Τι είπε στην τριτολογία του στη Βουλή για επιπτώσεις από την Ουκρανία    

«Θα εκμεταλλευτώ την τριτολογία μου όχι για να τοποθετηθώ τόσο για τα γεωπολιτικά ζητήματα, τα οποία νομίζω ότι εξαντλήθηκαν στην ουσιαστική συζήτηση την οποία πιστεύω ότι είχαμε, αλλά για να δώσω ορισμένες απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα ζητήματα ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας για τρίτη φορά στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, για να κλείσει τη συζήτηση ενημέρωσης για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα. «Και για να γκρεμίσω ορισμένους μύθους τους οποίους συνειδητά ή ασυνείδητα η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να συντηρεί γύρω από τη ΔΕΗ, γύρω από το ενεργειακό μείγμα της χώρας και γύρω από την πορεία της απολιγνιτοποίησης», συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης: Είχαμε ένα λόγο παραπάνω να στείλουμε στρατιωτικό εξοπλισμό

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κύριε Τσίπρα, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι εδώ και μία δεκαετία η χώρα μας περιορίζει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Το 2010 έκλεισε η μονάδα "Πτολεμαΐδα 1", η πρώτη μονάδα η οποία κατασκευάστηκε στην περιοχή την δεκαετία του '50. Το 2011 έκλεισε η μονάδα "Πτολεμαΐδα 2", η "Μεγαλόπολη 1 και 2". Το 2014 έκλεισε η "Πτολεμαΐδα 3 και 4". Το 2019, επί δικής σας κυβέρνησης, έκλεισαν οι δυο πρώτοι σταθμοί της Καρδιάς και το 2020 επί δικής μας κυβέρνησης έκλεισε το "Αμύνταιο 1, 2" και το '21 η "Καρδιά 3, 4"».

«Γιατί έκλεισαν, κύριε Τσίπρα; Ξέρετε γιατί έκλεισαν; Έκλεισαν γιατί πολύ απλά είχαν φτάσει στη λήξη της ζωής τους και ήταν αδύνατο να ανανεωθούν οι περιβαλλοντικοί τους όροι. Εάν εσείς πιστεύατε ότι οι μονάδες αυτές έπρεπε να εξακολουθούν να συνεισφέρουν ενέργεια στο εθνικό σύστημα γιατί δεν σπεύσατε τέσσερα χρόνια να ανανεώσετε τους περιβαλλοντικούς όρους;», ρώτησε ο πρωθυπουργός. 

Δένδιας:  Δε θα ήμουν ΥΠΕΞ αν διαφωνούσα με τον πρωθυπουργό  
   

«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα»

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης σχετικά με τη ΔΕΗ. «Εκεί πραγματικά, κύριε Τσίπρα, αναρωτιέμαι πώς μπορείτε εσείς να μιλάτε για το ζήτημα αυτό όταν μας παραδώσατε μία επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας. Αν είχατε μείνει έξι μήνες παραπάνω στην εξουσία η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα είχε χρεοκοπήσει. Δεν είχατε κάνει τίποτα απολύτως για να τη στηρίξετε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Πώς ο Στάλιν εξόντωσε εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα  

«Η κυβέρνηση αυτή στήριξε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, πούλησε ένα 17% κρατώντας τον έλεγχο, έκανε αύξηση κεφαλαίου, πούλησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Και ακριβώς αυτές οι κινήσεις είναι που επέτρεψαν στη ΔΕΗ να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές, προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις στην αγορά και συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις.

Είπατε ότι η ΔΕΗ θα βγάλει κέρδη 200 εκατομμύρια. Ψέματα. Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδη φέτος. Ή οριακά κέρδη. Και ξέρετε γιατί θα βγάλει οριακά κέρδη ή δεν θα βγάλει καθόλου κέρδη; Για τον απλούστατο λόγο ότι όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορούσε να το κάνει η χρεοκοπημένη ΔΕΗ επί δικών σας ημερών; Προφανώς και όχι.

Και όλα αυτά τα οποία λέτε, "να βάλουμε πλαφόν", ποιος θα τα πληρώσει αυτά, κύριε Τσίπρα; Όταν είμαστε εξαρτημένοι από εισαγόμενο φυσικό αέριο, σας ρωτώ, ποιος θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό; Λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Μαράθηκαν πια επί δικών σας ημερών.

Επομένως, λίγη περισσότερη κατανόηση στα ζητήματα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έβλαπτε»  
   

«Μερικές φορές το να ξέρεις πού ανήκεις έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική»

 

Ολοκληρώνοντας την τριτολογία του και κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για την Ουκρανία και των επιπτώσεων για τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Ή θα είσαι με τo Διεθνές Δίκαιο ή απέναντί τους

«Τέλος, για να μην μακρηγορώ κύριε πρόεδρε. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα -για να επανέλθω στο μεγάλο πνεύμα της συζήτησης και στους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς της χώρας- βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και τολμώ να πω και λίγο ποιητική -και να συγχαρώ τον λογογράφο σας- την αναφορά σας ότι "ανήκουμε και στην Ανατολή και στη Δύση και στον Βορρά και στο Νότο". Είστε πραγματικά Τσίπρας 360 μοιρών. Αυτό νομίζω ότι το αποδείξατε με αυτή σας την αναφορά.

Αλλά το πρώτο πράγμα το οποίο μου ήρθε στο μυαλό, πέραν του ότι μία χώρα δεν μπορεί να ανήκει παντού, έχει κάποιους προσανατολισμούς, για κάποιο λόγο όταν κάνετε αυτήν την αναφορά, ενστικτωδώς, αυθόρμητα μάλλον, υποσυνείδητα, μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα του δικού σας Υπουργικού Συμβουλίου: πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Ίσως αυτό εννοούσατε με το να ανήκουμε παντού.

Αυτή η εικόνα, όμως, είναι η εικόνα την οποία έχει σήμερα ο ελληνικός λαός όταν αναρωτιέται "καλά, αν δεν ήταν αυτοί σήμερα να τα διαχειρίζονται, με αυτά τα οποία κάνουν, ποιοι θα διαχειρίζονταν αυτήν την κρίση; ". Ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα έρχεται και κάνει like στις αναρτήσεις τής ρωσικής πρεσβείας και δεν έχετε πει κουβέντα γι' αυτό; Αυτόν τον άνθρωπο είχατε εσείς υπουργό Εθνικής Άμυνας και θα διαχειριζόσασταν εσείς αυτή την κρίση σήμερα, στη Ρωσία με την Ουκρανία, με αυτούς τους ανθρώπους στην κυβέρνησή σας;

Βλέπετε, μερικές φορές το να ξέρεις πού ανήκεις έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top