Δένδιας: Προτεραιότητα του ΥΠΕΞ η προστασία των Ελλήνων της Ουκρανίας 

Τι ανέφερε για την επιχείρηση «Νόστος 3» και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ως «την πιο μεγάλη πρόκληση που αντιμετώπισε η Ευρώπη στον 21ο αιώνα» χαρακτήρισε  την κρίση στην Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky, σήμερα στην Αθήνα. 

Δένδιας:  Δε θα ήμουν ΥΠΕΞ αν διαφωνούσα με τον πρωθυπουργό  

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού και στο γεγονός ότι κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής η ελληνική ομογένεια θρήνησε θύματα στην Ανατολική Ουκρανία. 

«Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στη Ρωσική πλευρά για αυτό και ζητήσαμε να επιτρέψει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να δοθεί διέξοδος στον άμαχο πληθυσμό που θα ήθελε να μετακινηθεί.  Και καταβάλλουμε μέσα στο πλαίσιο των πολύ δύσκολων αυτών συνθηκών, προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία της ομογένειάς μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

Ουκρανία: Ξεκίνησαν στις 16:00 οι διαπραγματεύσεις στο Μπρεστ

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης ζουν 150.000 περίπου ομογενείς και η προστασία τους αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  «Για αυτό άλλωστε είχα επισκεφθεί την περιοχή λίγες μέρες πριν από τη Ρωσική εισβολή. Επίσης, οι ελληνικές Προξενικές Αρχές βρίσκονται στο πλευρό τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και της ομογένειάς μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα έλεγα με αυτοθυσία» τόνισε.  

Η επιχείρηση «Νόστος 3» για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων
 

Όσον αφορά την επιχείρηση «Νόστος 3» ο κ. Δένδιας ανέφερε:    

«Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη η 3η μας επιχείρηση «Νόστος 3» για την εκκένωση Ελλήνων πολιτών, αυτή τη φορά από τη Μαριούπολη, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, ο οποίος μετέχει στην επιχείρηση εκκένωσης στην αυτοκινητοπομπή. 

Οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις «Νόστος 1», «Νόστος 2» αφορούσαν στο Κίεβο και την Οδησσό. Βεβαίως  θέλω να επισημάνω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δυο ανακοινώσεις. Μια στις 14 Φεβρουαρίου και μια στις 22 Φεβρουαρίου συμβουλεύοντας τους Έλληνες πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία και επίσης συμβουλεύοντας τους Έλληνες πολίτες να μην πάνε στην Ουκρανία.

Αλλά μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί ανοιχτά τα Γενικά Προξενεία της στην Οδησσό και στη Μαριούπολη.

Ο Γενικός Πρόξενός μας ο κύριος Δημήτρης Δόχτσης είναι στην Οδησσό και ο Γενικός μας Πρόξενος ο κύριος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι στην Μαριούπολη.

Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτούς τους τρεις διπλωματικούς μας υπαλλήλους, τους τρεις διπλωμάτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος εκτελούν την αποστολή τους.

Και είχα τη χαρά να τους μεταφέρω τα ίδια αισθήματα του Πρωθυπουργού του κυρίου Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης». 

Ουκρανία: Φορτηγό πλοίο βυθίζεται κοντά στην Οδησσό μετά από έκρηξη

Για τη ρωσική εισβολή ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και είναι μια θέση αρχών. «Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Είναι  προφανές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα εξαίρεση μια και η αρχή αυτή αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Περιέχεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τον ίδιο Χάρτη που απαγορεύει την χρήση βίας και απαγορεύει και την απειλή της χρήσης βίας. Κατά συνέπεια η Ελλάδα πάντοτε για λόγους αρχής, και τώρα, καταδικάζει τη χρήση βίας από όπου και αν προέρχεται. Καταδικάζει την απειλή της χρήσης βίας από όπου και αν προέρχεται».  

Σε μια αιχμή προς την Τουρκία  η οποία έκλεισε μεν τα στενά στη Ρωσία αλλά δε συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας,  ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε:   

«Καλούμε όλες τις άλλες χώρες, που διατηρούν σχέση ή θέλουν να αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνταχθούν απολύτως μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους, στην προσπάθεια προστασίας του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top