Ουκρανία: Ξεκίνησαν στις 16:00 οι διαπραγματεύσεις στο Μπρεστ

Έληξε το διπλωματικό θρίλερ

Μετά από ένα διπλωματικό θρίλερ για το αν τελικά θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το τέλος των εχθροπραξιών, φαίνεται ότι οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τελικά στις 16:00 ώρα Ελλάδος μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αντιπροσώπων στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. 

«Ελπίζουμε να φέρουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, να επαναφέρουν την ειρήνη στο Ντονμπάς και να κάνουν όλους τους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή» δήλωσε η ίδια. 

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι Ουκρανοί μεταβήκαν με ελικόπτερο στη Λευκορωσία.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε το Κίεβο για κωλυσιεργία. 

Ουκρανία: «Οι Ουκρανοί δεν παραδίνονται» - Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

«Όπως γνωρίζετε, η διαπραγματευτική ομάδα μας είναι ήδη εκεί από χθες το βράδυ. Περίμενε τους Ουκρανούς και σήμερα το πρωί, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα περιμένει. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί δεν βιάζονται. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε εκεί σήμερα», είπε στους δημοσιογράφους.

Πιο αισιόδοξος ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγο ότι αν όλα πάνε καλά οι δυο πλευρές θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν, όπως και έγινε τελικά. 

Λαβρόφ: «Ο πυρηνικός πόλεμος είναι στα μυαλά των Δυτικών, όχι των Ρώσων»

Ο Μεντίσκι τόνισε ότι οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικο-τεχνικές πτυχές. 

 

«Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτικο-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», είπε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις. 

 

«Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο Ρώσος υπουργός

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», πρόσθεσε.

Αγωνία για το ελληνικό κομβόι: Ξεκίνησε το ταξίδι από Ζαπορίζια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, ενώ η ρωσική έχει ήδη φτάσει από χθες. 

Ουκρανία: Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Μακρόν

Τηλεφωνική ομιλία που διήρκησε 90 λεπτά είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ . 

O Λαβρόφ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τις προσπάθειές του για διαμεσολάβηση και είπε ότι ελπίζει να στεφθούν από επιτυχία.

Ουκρανία: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο με συνεχείς βομβαρδισμούς

«Θα είμαστε μόνο χαρούμενοι εάν η Γαλλία αυτή τη φορά βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών που βασίζονται στις αρχές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και γενικά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων», τόνισε.

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας. 

Μακρόν: «Μόνος του ο Πούτιν έχει διαλέξει αυτόν τον πόλεμο»

Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χάρκοβο και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι. 

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα (28/2) στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Ουκρανία: Ο συμβολισμός του τόπου, όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις

Τόπος συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είναι το Belovezhskaya Pushcha, ένα πρώην κυνηγετικό καταφύγιο των Ρομανώφ, σε δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Συγκλονιστική περιγραφή του Σπύρου Λάμπρου για το κονβόι: «Μας πυροβόλησαν»

Είναι γνωστό και ως «Σπίτι του Κυνηγού» στη δυτική Λευκορωσία, όπου υπεγράφη η συμφωνία διάλυσης της ΕΣΣΔ και ίδρυσης ως διαδόχου φορέας στη θέση της της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Η συμφωνία υπεγράφη από τους ηγέτες τριών από τις τέσσερις δημοκρατίες που είχαν υπογράψει τη Συνθήκη του 1922 για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ: Τον Ρώσο πρόεδρο, Μπόρις Γέλτσιν και τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Μπουρμπούλις, τον Ουκρανό πρόεδρο, Λεονίντ Κράβτσουκ και τον πρωθυπουργό του, Βίτολντ Φόκιν και τον πρωθυπουργό της Λευκορωσίας, Βιάτσεσλαβ Κέμπιτς και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας, Στάνισλαβ Σούσκεβιτς.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top