Κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι έως 31 Ιουλίου - Τα μέτρα για την οπαδική βία

Αναβαθμίζεται το σύστημα καμερών - Ειδικό ποινικό αδίκημα η κουκούλα

Το προσωρινό κλείσιμο όλων των συνδέσμων φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά την παρουσίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υφυπουργό και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Θα ευχόμουν να μην δίναμε ποτέ αυτή τη συνέντευξη και να ζούσε ο Άλκης. Οφείλουμε όμως να πούμε κάποια πράγματα και να πράξουμε τα αναγκαία ώστε να μην υπάρξει άλλος Άλκης, άλλο ελληνόπουλο, άλλος πολίτης, άλλος άνθρωπος θύμα αυτού του παραλογισμού», είπε φορτισμένος ο κ. Θεοδωρικάκος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

Άρης – ΠΑΟΚ: Πλήθος κόσμου στο σημείο δολοφονίας του Άλκη μετά το ντέρμπι

Όπως είπε, ήρθε η ώρα «αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα να σκοτώσουμε αυτή την Λερναία Υδρα του χουλιγκανισμού».

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως η ανακάλυψη  των δολοφόνων του Άλκη έγινε στιγμή τιμής για την ελληνική αστυνομία.

Δολοφονία Άλκη: Οι φίλοι του αναγνώρισαν τον 20χρονο Αλβανό

«Πολλοί αστυνομικοί δεν κοιμήθηκαν και δεν έφυγαν από τη βάρδια τους, μέχρι να συλληφθούν όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται στα χέρια της», υπογράμμισε.

«Σκληροί» έλεγχοι σε συνδέσμους - Αναβαθμίζεται το σύστημα καμερών στα γήπεδα

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα τέσσερα μέτρα της κυβέρνησης:

1) Συνεχίζουμε ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και θα σφραγίζονται όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

2) Οι Α.Ε. του ποδοσφαίρου και μπάσκετ έχουν την ευθύνη να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με τις οποίες παρακολουθούν τους οπαδούς και θα μπορούν να τους ταυτοποιούν

3) Πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού με βάσει ευρωπαϊκά πρότυπα για ανήλικους, γιατί είναι τα θύματα που προσεγγίζουν οι χούλιγκαν

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με καθημερινή παρακολούθηση ανώτατου οργάνου της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των ομάδων, ώστε να περιοριστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Αυγενάκης: Τέλος τα μεμονωμένα εισιτήρια στις θύρες των οργανωμένων

«Το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αυστηροποιείται ακόμη περισσότερο με τα σημερινά μέτρα. Επαναφέραμε το ιδιώνυμο και με τα σημερινά μέτρα δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για αποφυγή των ευθυνών για την οπαδική βία», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης είπε πως στο εξής θα απαγορεύεται η πώληση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, ενώ μίλησε και για «λουκέτο» σε συνδέσμους φιλάθλων εάν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του υφυπουργού Αθλητισμού:

- Δημιουργείται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.

- Προχωρούμε σε προσωρινή αναστολή των Λεσχών Φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Μέτρα οπαδική βία

Την αναστολή όλων των συνδέσμων φιλάθλων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

- Θα γίνεται ανάκληση της άδειας σε μία Λέσχη, αν υπάρχει ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο μέλη της.

- Δημιουργούμε Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, με τις ομάδες να μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι μία.

- Απαγορεύεται η διάθεση μεμονομένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών

- Θα επιβάλλονται κλιμακωτές ποινές και «σφράγισμα» θυρών σε περίπτωση.

Τσιάρας: Αυξάνονται οι ποινές - Ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους

Την αύξηση, ως προς τα ελάχιστα αλλά και ως προς τα ανώτατα όρια, των ποινών για τα οπαδικά εγκλήματα ανακοίνωσε εξάλλου ο Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως με τον νόμο 48/55 του 2021 επήλθαν σημαντικές αλλαγές για το πλαίσιο κυρώσεων μια σειρά ποινικών αδικημάτων.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να σπάσει το απόστημα με τους συνδέσμους φιλάθλων

«Στον ποινικό κώδικα, όπως ισχύει, έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Ο δράστης βαριάς σωματικής βλάβης τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή δύο ετών», σημείωσε, εξηγώντας πως προτείνεται μια δέσμη προτάσεων για συμπληρωθεί το υπάρχον πλαίσιο. Συγκεκριμένα:

Οπαδική βία

-    Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)

Τσιάρας οπαδική βία

 Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Οπαδική βία

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

-    Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας

Οπαδική βία

Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

-    Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας

Πιο συγκεκριμένα:

1.    Καταργείται η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
2.    Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

-    Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Έτσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Δείτε εδώ όλόκληρη τη δέσμη προτάσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την οπαδική βία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top