ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαφωνούντες πήραν το «όπλο» τους- Βολές κατά Τσίπρα και Πολάκη 

Μανιφέστο 24 κατά στρατηγικής Τσίπρα και 500 κατά του «μπούλινγκ» Πολάκη  

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ευθείες βολές κατά της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαία στελέχη, αλλά και έμμεσες πλην σαφείς κατά του Παύλου Πολάκη, με δύο νέα κείμενα από την εσωκομματική αντιπολίτευση. 

Βέλη Κούλογλου κατά Πολάκη: Κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο κείμενο υπογράφουν 24 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Ν. Βούτσης, ο Π. Σκουρλέτης  κ.ά.  

Σε αυτό όχι μόνο εκφράζεται και πάλι η  διαφωνία για την εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά ασκείται και κριτική για τη στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος και την κατάσταση του κομματικού μηχανισμού         

Συγκεκριμένα το κείμενο υπογράφουν τα στελέχη: Αθανασίου Κώστας, Βερελή  Βάσω, Βίτσας Δημήτρης, Βούτσης Νίκος, Γκόγκογλου Άγγελος, Δρίτσας Θοδωρής, Καλαμαρά Έφη, Καλκανδής Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα,  Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μπασκόζος Γιάννης, Μπουγελέκας Γιώργος, Ξανθός Ανδρέας, Παπαδημούλης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σβίγγου Ράνια, Σκουρλέτης Πάνος, Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος, Φωτιάδης Χρήστος, Φωτίου Θεανώ, Χριστοδουλοπούλου Τασία.

Παρότι στο κείμενο ασκείται σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Πρέπει να ηττηθεί και να φύγει, όσο πιο γρήγορα γίνεται» και ότι  «η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη και στο χρόνο και στο περιεχόμενο», ασκείται ευθέως κριτική στην ηγετική ομάδα. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα:  «ενώ  η ΝΔ φθείρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. -ως τώρα- ελάχιστα κερδίζει. Σε αυτή την πρόκληση οφείλουμε και μπορούμε να δώσουμε συλλογική και νικηφόρα απάντηση, χωρίς εξωραϊσμούς και επανάπαυση».

Γιατί έκανε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική ασκείται επίσης για την λειτουργία του κόμματος: «Η κατάσταση και η λειτουργία του Κόμματος δεν είναι καλή. Επείγει η ριζική βελτίωση της συλλογικής λειτουργίας και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η ποσοτική του ανάπτυξη και η ποιοτική του αναβάθμιση. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υποχωρήσει μέσα στο κόμμα και η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία». 

Οι 24 ζητούν επίσης «να αναγνωρίσουμε με τόλμη τα λάθη και τις αδυναμίες, ώστε να κυβερνήσουμε αυτή τη φορά καλύτερα από την περίοδο 2015-2019».

Τα «Ναι»  και τα «Όχι» 

Στα «Ναι»  και στα «Όχι» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των 24:

«Ναι  σε ένα συνέδριο ενωτικό, δημοκρατικό με προωθητικές συνθέσεις, όπως το πετύχαμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου. “Όχι” σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία.

“Ναι” σε ένα συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, με ανταλλαγή επιχειρημάτων. Κατηγορηματικά ‘’όχι’’ στην αθλιότητα των ύβρεων, της δίκης προθέσεων, των χαρακτηρισμών που δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς.

“Ναι” σε ένα ανοιχτό και μεγάλο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς του 21ου αιώνα, κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. “Όχι” σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών. “Όχι” σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο και με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους».  

Αποδοκιμασία του Πολάκη και στήριξη στον Φίλη από τους 500 

Σε ένα άλλο κείμενο που υπογράφουν αυτή τη φορά 500 στελέχη, εκφράζεται η στήριξη   στον  Νίκο Φίλη για τις επιθέσεις που δέχθηκε μετά τη διαφωνία του για τον τρόπο εκλογής αρχηγού και γίνεται λόγος για εσωκομματικό μπούλινγκ που «δεν είναι ίδιον της Αριστεράς», με έμμεση αναφορά στον Παύλο Πολάκη. Αφορμή τα όσα έγιναν μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση προκαλώντας τη διαφωνία του κ. Φίλη, αλλά και την αντίδραση σε αυτήν του κ. Πολάκη.  

«Χαμός» πάλι με τον Πολάκη στη Βουλή: Του έκλεισαν τα μικρόφωνα! 

Στα στελέχη που υπογράφουν το κείμενο περιλαμβάνονται η βουλευτής Φωτεινή Βάκη, 13 πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί (Φωτάκης, Παρασκευόπουλος), ιστορικά στελέχη πανεπιστημιακοί κ.ά. 

 «Συντροφικά πυρά» κατά Πολάκη για το εμφυλιοπολεμικό ξέσπασμα 

«Το κλίμα που δημιουργούν τα παραπάνω θλιβερά φαινόμενα υπονομεύει, αν δεν ακυρώνει, την παράδοση της πολιτική μας κουλτούρας, στην οποία θεμελιώθηκε η μεγάλη ιστορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πορεία, που έφερε σε κυβερνητικό προσκήνιο την Αριστερά και στηρίχθηκε στη δημοκρατική, δημιουργική, σύνθεση των διαφορών του όλου της αριστεράς: από τη μη νεοφιλελευθεροποιημένη σοσιαλδημοκρατία μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τα νέα κοινωνικά κινήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top