Γιατί έκανε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο παράγων Ανδρουλάκης και οι εσωκομματικές ισορροπίες στη Κουμουνδούρου

Του ΓΑΔ    
 

Η  πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση της οποίας ξεκινά σήμερα Παρασκευή 28/1 στη Βουλή, μπορεί στην κυβέρνηση να λένε ότι τη θεωρούσαν «αναμενόμενη», όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η αλήθεια είναι όμως ότι τους περισσότερους τους αιφνιδίασε.              

Τα προβλήματα της διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας «Ελπίδα» είναι ευνόητο βέβαια ότι ανοίγουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στην Κουμουνδούρου για πολιτική – επικοινωνιακή αντεπίθεση. Από την άλλη πλευρά όμως συσπειρώνουν την κυβερνητική πλειοψηφία σε μια συγκυρία που η «μουρμούρα» είχε αρχίσει να ακούγεται έντονα για τους αρμόδιους υπουργούς και στο εσωτερικό της ΝΔ, με τον Νικήτα Κακλαμάνη π.χ. να θέτει ευθέως ζήτημα ευθυνών. 

Ένας ιδιότυπος «εμφύλιος» είχε ξεκινήσει και με τον «γαλάζιο» περιφερειάρχης Αττικής Γιώργο Πατούλη, ενώ  αρκετοί δήμαρχοι προσκείμενοι στη ΝΔ θεωρούν ότι εκτέθηκαν στους ψηφοφόρους τους αδίκως. Όλα αυτά όμως σταματούν, καθώς προέχει η κοινή άμυνα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όταν οι φήμες για πρόωρες εκλογές πυκνώνουν.        

«Απασφάλισε» ο Πατούλης μιλώντας στο Star: Βολές κατά πάντων
  

Γιατί τότε έκανε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ; Η μία ερμηνεία είναι ότι κυρίως έχει αγχωθεί από τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τη νέα ηγεσία υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει ποιος παραμένει «αφεντικό» απέναντι στη ΝΔ και να αξιοποιήσει παράλληλα  το γεγονός ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να μιλήσει στη Βουλή. 

Άνδρουλάκης – Τσίπρας: Βίοι παράλληλοι ή διαφορετικοί;  

Πιο «πονηρή» ερμηνεία  είναι ότι ο Α. Τσίπρας θέλει να στραφεί το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ και όχι στις εσωκομματικές διαφωνίες για τον νέο τρόπο εκλογής αρχηγού, με τις ενστάσεις Σκουρλέτη, σε συνδυασμό με την ομάδα των 53, τον Ν. Φίλη κ. ά να έχουν «ταρακουνήσει» τις ισορροπίες στην Κουμουνδούρου.           

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  από την άλλη συντάσσεται με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής γιατί δε θέλει να φανεί ότι έστω και εμμέσως συντάσσεται με τη ΝΔ, με την κυβερνητική συνύπαρξη μαζί της το 2011 (από την κυβέρνηση Παπαδήμου ήδη) μέχρι το 2015, να έχει λάβει μεταφυσικές διαστάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, σαν «αιτία όλων των δεινών».  

Ανδρουλάκης: Τι του είπε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας

Η διαφορά όμως με τον Α. Τσίπρα είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δε θέλει πρόωρες εκλογές. Μια ερμηνεία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δε θέλει να ταυτίζεται απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ και μια δεύτερη ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι σε φάση ανασυγκρότησης ακόμη και ο ίδιος νέος ως πολιτικός αρχηγός, οπότε θα ήταν καλύτερα οι εκλογές να μη γίνουν άμεσα.   

Σε κάθε περίπτωση  πολλά θα εξαρτηθούν για το αν άξιζε το ρίσκο του  Αλέξη Τσίπρα,  από την έκβαση της «μάχης» στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Όπως και αλλού στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.    

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top