Άνδρουλάκης – Τσίπρας: Βίοι παράλληλοι ή διαφορετικοί;  

Τα κοινά σημεία των δύο πολιτικών αρχηγών και η μάχη για την Κεντροαριστερά

Νίκος Ανδρουλάκης Αλέξης Τσίπρας

Μια σειρά από μεγάλες ομοιότητες αλλά και μεγάλες διαφορές καταγράφονται μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Αλέξη Τσίπρα, μετά την εκλογή του πρώτου ως νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.  

Ανδρουλάκης: Τι του είπε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας


Το πρώτο κοινό χαρακτηριστικό είναι αμιγώς πολιτικό και αφορά το ότι και οι δύο τη στιγμή που της ανάληψης της ηγεσίας πρέπει (στην περίπτωση Ανδρουλάκη) ή έπρεπε (στην περίπτωση  Τσίπρα) να «αναστήσουν» έναν κομματικό σχηματισμό που βρίσκεται ή βρισκόταν σε κρίση. Μπορεί η εντυπωσιακή σε αριθμό συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές να δημιούργησε ευφορία, αλλά μέχρι να στηθούν κάλπες για νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 (8,10%)  δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε με αυτά του ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης (14%).  Το πρώτο δύσκολο έργο συνεπώς του Ν. Ανδρουλάκη θα είναι να ξεφύγει το Kίνημα από τα μονοψήφια ποσοστά και να μπορέσει να γίνει πραγματικά ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Ο Α. Τσίπρας από την πλευρά του είναι αλήθεια ότι κατάφερε, εκμεταλλευόμενος  πάντως την «αντιμνημονιακή» συγκυρία, να μετατρέψει ένα κόμμα περί το 3% - 4% συνήθως,  σε κόμμα εξουσίας.       

Ένα λευκό τριαντάφυλλο στο μνήμα της Γεννηματά από τον Ανδρουλάκη

Δεύτερο κοινό στοιχείο είναι ότι και οι δύο,  λόγω ηλικίας και όχι μόνο, διαθέτουν τη σφραγίδα της «ανανέωσης», με τον Ανδρουλάκη να έχει εκλεγεί σε ηλικία 34 ετών Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και τον Α. Τσίπρα  να έχει εκλεγεί σε ηλικία 33 ετών πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.        

Τρίτο κοινό στοιχείο είναι ότι και οι δύο έχουν σπουδάσει Πολιτικοί Μηχανικοί, με τον Ν. Ανδρουλάκη είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.     

Τα κοινά στοιχεία δεν σταματούν όμως εδώ καθώς και οι δύο  πολιτικοί αρχηγοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με την πρώην (στην περίπτωση του Ν. Ανδρουλάκη) ή τη νυν σύντροφό τους (στην περίπτωση του Α. Τσίπρα), κάτι που δε συνηθίζεται από πολιτικούς στην Ελλάδα.

Οι μεγάλες διαφορές 

Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχουν και αρκετές διαφορές, σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν από τα «γεννοφάσκια του» στο ΠΑΣΟΚ, ως γιος τοπικού στελέχους στην Κρήτη, ενώ ο Α. Τσίπρας εντάχθηκε αρχικά στην ΚΝΕ, για  να δραστηριοποιηθεί σε άλλα σχήματα της Αριστεράς στη συνέχεια και να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αργότερα, στον οποίο ο πατέρας του, αν και προερχόμενος από την Αριστερά, δεν είχε ενεργό κομματική δράση. 

Πατέρας Νίκου Ανδρουλάκη: «Ο γιος μου θα κάνει καλό στην πατρίδα»

Η δεύτερη διαφορά ήταν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δεν χρειάσθηκε να έρθει σε σύγκρουση,  για ιδεολογικούς ή  άλλους λόγους,  με τους εσωκομματικούς του μέντορες. Με ερείσματα και στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του το 2008, για να αποτελέσει  πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2013 για Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, θέση που ήταν και το πρώτο μεγάλο «εφαλτήριο» σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής.   Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάσθηκε να έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος τον είχε προτείνει για πρόεδρο του κόμματος, διατηρώντας τη θέση του προέδρου της ΚΟ.  

Τρίτη διαφορά είναι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης εκλέγεται από το 2014 ευρωβουλευτής, αλλά δεν έχει την εμπειρία της ελληνικής Βουλής, στην οποία ο Α. Τσίπρας εκλέγεται από το 2009. Από την άλλη πλευρά όμως ο Ν. Ανδρουλάκης έχει εκλεγεί με ανοιχτή διαδικασία και όχι από τον κομματικό μηχανισμό, όπως ο Α. Τσίπρας. 

Αλλά και σε επίπεδο ύφους ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ χωρίς να είναι «χλιαρός», αποφεύγει μέχρι σήμερα τις οξείες επιθέσεις (ακόμη και όταν προκλήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου) αν και κατηγορείται για σκόπιμη «δημιουργική ασάφεια» στον πολιτικό του λόγο. Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας δεν αποφεύγει την οξύτητα (για την οποία έχει κατηγορηθεί και για λαϊκισμό από τους αντιπάλους του), αλλά οι θέσεις του, είτε συμφωνεί κάποιος με αυτές είτε όχι, είναι μάλλον σαφείς και γνωστές.   

Κόντρα ή συνεργασία για τo ίδιο εκλογικό κοινό; 

Ανεξάρτητα πάντως από τις ομοιότητες και διαφορές σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, Ν. Ανδρουλάκης και Α. Τσίπρας οφείλουν  να απευθυνθούν σε κατά μεγάλο μέρος ίδιο εκλογικό κοινό, αυτό της Κεντροαριστεράς, με την προσδοκία για το ΠΑΣΟΚ, την επαναφορά σε πρώτη φάση σε διψήφια εκλογικά ποσοστά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη διατήρηση  σε τροχιά δυνητικής εξουσίας. Το ερώτημα αν θα επικρατήσει το «ο θάνατός σου η ζωή μου» και θα επιχειρηθεί το αντίστροφο παράδειγμα του 2010 - 12, με τη σφοδρή τότε επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και τη «λεηλασία» του εκλογικού του κοινού, φυσικά δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα. Ούτε το αν αντιθέτως θα επιχειρηθεί η συγκρότηση «αντιδεξιού» μετώπου έναντι της ΝΔ.

Το δίλημμα γίνεται μεγαλύτερο καθώς το ΚΙΝΑΛ έχει να δώσει και «τη μάχη του Κέντρου» με τη ΝΔ, ενώ σημαντική μερίδα του κόμματος έχει σαφώς «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» αντανακλαστικά και δε θέλει να ακούει κουβέντα για συνεργασία μαζί του (κάτι που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο και στη μεγάλη ήττα του Γ. Παπανδρέου στον  β΄ γύρο). Σε κάθε περίπτωση πάντως, πάνω από προσωπικές ομοιότητες και διαφορές,  αν κάτι δίδαξε αδιαμφισβήτητα η πρόσφατη πολιτική ιστορία, από το 2009 και μετά, είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και ότι οι εκπλήξεις καραδοκούν.      
           
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top