Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Πυρά από την αντιπολίτευση

Οι ομιλίες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής - Τι απάντησαν οι βουλευτές της ΝΔ

Απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, άρχισε την Παρασκευή στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».

Βουλή πρόταση μομφής: Με επίθεση Τζανακόπουλου σε ΝΔ ξεκίνησε η συζήτηση

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Γιατί έκανε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.

Πρόταση μομφής: Πόσες ψήφοι χρειάζονται - Πότε θα γίνει η ψηφοφορία

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των βουλευτών μέχρι το βράδυ της Παρασκευής

Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει η αξιωματική αντιπολίτευση, να συγκαλύψει τα εσωκομματικά της προβλήματα, συνεχίζοντας την τακτική της ακατάσχετης καταστροφολογίας, ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώτος υπουργός που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

«Ξέρετε το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ξέρετε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι συμπαγής και θα δώσει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ θα πάρετε την απάντηση σας». Με αυτή την καταληκτική αναφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα. 

«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Δε γίνεται μομφή στην κυβέρνηση μόνο για τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Γίνεται μομφή για την απαράδεκτη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Μομφή για το πώς διαχειρίζεται την κρίση της ακρίβειας, οδηγώντας σε χρεοκοπία επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γιατί ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα της ενέργειας, γιατί αφήνει τις τράπεζες να καλούν καθαρίστριες με 30 χρόνια εργασίας και να τους λένε να δουλέψουν με 190 ευρώ. Μομφή γιατί οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν χωρίς αιτιολογία», καταλόγισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Μια τέτοια συνθήκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, με έναν πρωθυπουργό που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται, με μια κυβέρνηση, που οι επιτελείς της ή σωπαίνουν ή φωτογραφίζονται ως μοντέλα του χιονιά, επιβεβαιώνοντας μια τεράστια απόσταση από την κοινωνική πραγματικότητα» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, επικεντρώθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως «παρά τα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού της που έχουν γίνει, απέχει πολύ από το να είναι μια σύγχρονη υπηρεσία» και σαφώς «οι αστοχίες, η έλλειψη συντονισμού που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική, θα πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν» αλλά η οργάνωση και λειτουργία της είναι πολύ καλύτερη από τα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «που βάδιζε στον αυτόματο πιλότο και δεν είχε καν γενικούς γραμματείς».

«Στα δυόμιση χρόνια που έχετε το τιμόνι της χώρας στα χέρια σας, η χώρα ζει έναν Αρμαγεδδών» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και πρόσθεσε: «Μπορεί οι φίλοι δημοσκόποι να μη θέλουν να μας βλέπουν, μπορεί τα ΜΜΕ να μην θέλουν να μας βλέπουν... αλλά η ελληνική κοινωνία και οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν. Και όπου ακούσατε την Ελληνική Λύση πήγατε καλά, και τώρα μπορείτε να κάνετε ένα καλό στη χώρα, που είναι να φύγετε και να παραιτηθείτε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top