Σακελλαροπούλου: Καμία υποχώρηση στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας

«Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία», τόνισε η ΠτΔ

Βέλη κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (13/1/22)

«Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία και επενδύουμε στην αρμονική συνύπαρξη και φιλία των δύο λαών. Καμία υποχώρηση, ωστόσο, δεν χωρεί έναντι απαράδεκτων διεκδικήσεων και επιθετικών ενεργειών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Δένδιας: Να γίνει ειλικρινής συζήτηση στην ΕΕ για τις απειλές της Τουρκίας

Επισημαίνει επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία που σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, συνιστά θεμέλιο της εθνικής μας στρατηγικής. Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τον δρόμο της διπλωματίας, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής».

Ο Οικονόμου απαντά σε Άγκυρα για Σακελλαροπούλου: Η ιστορία δε διαγράφεται

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «η χώρα μας τιμά με συγκίνηση τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι το ελάχιστο χρέος μας στη θυσία του ποντιακού Ελληνισμού και την ηρωική συμβολή εκείνων που διασώθηκαν στην ανόρθωση, οικονομική και πολιτισμική, του ελληνικού κράτους στον 20ο αιώνα. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν ανατρέχει μόνο στο παρελθόν. Έχει συμβολική σημασία για το παρόν και λειτουργεί παιδαγωγικά. Εμπεδώνει την ηθική της αλήθειας και της ευθύνης. Υπενθυμίζει τη δύναμη της συγχώρεσης και την αξία της αλληλοκατανόησης».

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τέλος, σημειώνει ότι «η άγνοια της ιστορίας γεννά στερεότυπα και προκαταλήψεις, εσωστρέφεια και διαιρέσεις. Οι σιωπές του παρελθόντος γεννούν τις διαφορές του μέλλοντος. Η ιστορική γνώση και παραδοχή είναι μια πράξη γενναιότητας και αυτοσυνείδησης. Αυτήν οφείλει να αναλαμβάνει πρωτίστως και παραδειγματικά η πολιτική τάξη, συμβάλλοντας στον νηφάλιο διάλογο και την κοινή πορεία των εθνών». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top