Δένδιας: Να γίνει ειλικρινής συζήτηση στην ΕΕ για τις απειλές της Τουρκίας

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ και στην επίθεση Τουρκίας κατά ΠτΔ

Να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας κατά κρατών μελών της, δήλωσε σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις  ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή στην Άτυπη Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ («Gymnich») στη Βρέστη της Γαλλίας.  

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας

Ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα:   

«Το Άτυπο Συμβούλιο σήμερα έχει να συζητήσει εξαιρετικά σημαντικά πράγματα. Καταρχήν τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της Ε.Ε. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάση αυτού θα 

Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις του δικαιώματος κυριαρχίας κατά μελών της Ε.Ε. ( από τη δήλωσή μου κατά την άφιξή στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των ΥΠΕΞ της ΕΕ) 

Και από εκεί και πέρα, η συζήτηση ΕΕ-Αφρικής έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Μετά τις επισκέψεις μου σε 5 αφρικανικές χώρες νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Η Αφρική είναι η ήπειρος με το ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη. Η Ε.Ε. ως οικονομικός χώρος δίπλα στη Αφρική έχει πολλά να συζητήσει και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της».

Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην επίθεση της Τουρκίας κατά της Σακελλαροπούλου  

Προηγουμένως το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με μία αυστηρή ανακοίνωση στη νέα τουρκική πρόκληση,  με τη φραστική επίθεση της Άγκυρας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.   

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Σακελλαροπούλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων  

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του:    

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top