«Ισπανική υποχώρηση» ενώπιον Δένδια για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας

Διαβεβαιώσεις από τον Ισπανό ΥΠΕΞ στην επίσκεψη στην Αθήνα  

«Ισπανική υποχώρηση» σήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας José Manuel Albares Bueno κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για τη συνέχιση των εξοπλισμών της Τουρκίας από την πλευρά της χώρας του, που προκάλεσε και την κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα.  

Δένδιας: Τι εξηγήσεις έδωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ για τη συμφωνία με Τουρκία 

«Ήμουν ειλικρινής στη συζήτησή μας γιατί οι καλοί φίλοι πρέπει να μιλούν πάντα με ειλικρίνεια Εξέφρασα την ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία και υπογράμμισα ότι ήδη από το 2008 με την κοινή μας θέση του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, τα κράτη μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή  για περιφερειακή αποσταθεροποίηση» τόνισε αρχικά ο κ. Δένδιας.  

Τουρκία: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν από την συμφωνία με την Ισπανία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Θέλω να πω με ιδιαίτερη χαρά ότι έλαβα τη διαβεβαίωση από τον Ισπανό συνάδελφο μου ότι η Ισπανία ενεργεί και θα ενεργεί πάντοτε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός πλαισίου ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τον ευχαριστώ γι’  αυτήν την καθαρή τοποθέτησή του. Άλλωστε τις θέσεις αυτές που ανέπτυξα σήμερα στον συνάδελφο μου τις είχα διατυπώσει και σε επιστολή που είχα στείλει εδώ και ένα χρόνο στην προκάτοχο του.  Και βεβαίως όχι μόνον στην Ισπανία. Αντίστοιχες επιστολές είχα αποστείλει και σε άλλους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί οι θέσεις αυτές είναι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα αναπτύξει στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». 

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ισπανία και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες. 

Στην Ελλάδα έρχεται ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας μετά τη διαμαρτυρία Δένδια! 

«Έχουμε και εμείς αυτονόητα την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις η Ισπανία τυχόν αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι αλά κάρτ. Είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον».

Από την πλευρά του ο Ισπανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε: 

«Η Ελλάδα ξέρει ότι μπορεί να βασίζεται στην Ισπανία ως χώρα- φίλη και ως σύμμαχος. Μια χώρα που μπορείτε να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να σας υποστηρίζουμε. Σήμερα έχουμε κοινές προκλήσεις και πολλές ευκαιρίες για συνεργασία. Θα ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Συμφωνήσαμε να υπογράψουμε συμφωνία για μηχανισμό συνεργασίας,  απόρροια του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών μας».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top