Στο τραπέζι η ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Κλείστηκαν 100.000 ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου σε δύο ημέρες

Ημερομηνία λήξης είναι πιθανόν να μπει το επόμενο διάστημα στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το αν πρέπει να τεθεί ένα χρονικό όριο ισχύος, από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το πότε και αν θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, ωστόσο είναι κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι της επιστημονικής κοινότητας, για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε, μιλώντας στον Σκάι, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Covid Free Wallet: Αποθηκεύστε στο κινητό το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν πρόκειται να έχει ημερομηνία λήξης.

Μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, υπογράμμισε πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δε λήγει με την παρέλευση εξαμήνου». Όπως είπε, η τρίτη δόση εμβολιασμού έχει επιστημονική ουσία και όχι διοικητική.

Λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού; 

Εάν, όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, τεθεί το όριο χρονικής ισχύος στα πιστοποιητικά από τους επιστήμονες και υιοθετηθεί τελικά από την κυβέρνηση η πρόταση, από εκείνη την ημερομηνία και μετά ο εμβολιασμένος θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, αφού το πιστοποιητικό εμβολιασμού δε θα ισχύει πλέον.

Νέα μέτρα: Αντιδρούν οι καταστηματάρχες - Δε θα υπάρξουν νέα επιδόματα

Θα πρέπει δηλαδή να κάνει και τρίτη δόση από το εμβόλιο για να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το πιστοποιητικό.

Πάντως μετά την αποστολή SMS το σαββατοκύριακο, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου. 

Μητσοτάκης: Δε θα ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία

Όσον αφορά στα SMS, που έχει ανακοινωθεί ότι θα αποστέλλονται στους ανεμβολίαστους για να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι απαιτείται πρώτα σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

«Από τα 2,5 εκατ. πολίτες, που είναι στην άυλη συνταγογράφηση, 400.000 δεν έχουν εμβολιαστεί», κατέληξε.

Ραντεβού για εμβολιασμό: Αυξήθηκαν κατά 50% 

Ο κ. Γεωργαντάς είπε, τέλος, πως τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό.

«Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι»,  είπε ο κ. Γεωργαντάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top