Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: Πρώτο βήμα για τον Ευρωστρατό

Η ρήτρα που βάζει στην άκρη το ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης  

Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα στην εξωτερική πολιτική. Η αρχή γίνεται με την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδος - Γαλλίας που αποτελεί τη «μαγιά» του Ευρωστρατού. Η χώρα μας αποκτά υπερσύγχρονες φρεγάτες Μπελαρά, ενώ προβλέπεται και σύμφωνο αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής εάν υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα. 

Μητσοτάκης - Μακρόν υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει

Γιατί είναι σημαντική η ελληνο-γαλλική συμφωνία

Η συμφωνία περιέχει μάλιστα και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που επιτεθεί σε Ελλάδα ή Γαλλία τρίτη χώρα,  ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι π.χ. στο ΝΑΤΟ, φωτογραφίζοντας έτσι την Τουρκία. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησαν σήμερα ανεπίσημα τον ευρωστρατό. Ελλάδα και Γαλλία σαν Ευρωπαίοι σύμμαχοι, θα αντιμετωπίζουν μόνοι τους τυχόν απειλές, χωρίς να περιμένουν βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: Πώς προστατεύει την ακεραιότητα της Ελλάδας

«Oι φρεγάτες θα αποτελέσουν μια "ασπίδα" για την προστασία της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτό έρχεται να ενισχύσει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση» δηλώνει στο Star o στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός. 

Ολοταχώς για το 3% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες 

Μέσα σε μόλις μια εξαετία, η Τουρκία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 55%, στα επίπεδα των 18 δισ δολαρίων το χρόνο! Η Ελλάδα, εγκλωβισμένη στα Μνημόνια, προσπάθησε να ακολουθήσει, αυξάνοντας τον αμυντικό της προϋπολογισμό κατά 12,5%, στα περίπου 5 δις. δολάρια ετησίως.

ΣΥΡΙΖΑ για Συμφωνία με Γαλλία: Κοστίζουν πάνω από 10 δις οι παλινωδίες

Οι αμυντικές συμφωνίες για την αναβάθμιση των F16, την αγορά των Ραφάλ αι των φρεγατών Μπελαρά αλλάζουν, όμως, τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για ένα «πακέτο» που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top