Μητσοτάκης - Μακρόν υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει

Μητσοτάκης: Ιστορική μέρα για τις δύο χώρες - Μακρόν: Πολύ σημαντική στιγμή

Για στρατηγικής σημασίας συμφωνία έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από το Ελιζέ στο Παρίσι για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά 3 φρεγατών Belharra και 3 κορβετών GoWind.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε «πολύ σημαντική στιγμή» και για «στρατηγικής σημασίας συμφωνία», που είναι το αποτέλεσμα μιας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών, ανακοινώνοντας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την αγορά εξοπλισμών αλλά και την αμυντική συμφωνία από το Μέγαρο των Ηλισίων.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές», ξεκαθάρισε ο Γάλλος Πρόεδρος

Ο Μακρόν μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που αποτυπώνεται από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafalle και την απόφαση να αποκτήσει 3 φρεγάτες Belharra.

«Συμβάλουμε κατά αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης και την ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα. Τα συμφέροντά μας και μία βούληση να δράσουμε από κοινού», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει μαζί τους δύο τελευταίους αιώνες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε και σαφές μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν ήταν η Ελλάδα, που έδειξε πολεμοχαρείς τάσεις το 2020 στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό της για να σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις, το να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ισχύ και δύναμη δεν είναι κλιμάκωση της βίας, αλλά είναι άμυνα», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, μίλησε για «ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία» και για «αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας» των δύο χωρών.

Όπως υπογράμμισε, προβλέπεται «συμπαράσταση, αμοιβαία συνδρομή και κοινή δράση σε όλα τα πεδία», καθώς η συμφωνία αμυντικής συνδρομής προβλέπει ένοπλη παρέμβαση σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας.

«Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες: στην πίστη στην ελευθερία, στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, η συνεργασία ενισχύει μια πραγματικότητα: η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αναπτύξει μία πολύ ισχυρή σχέση πάνω από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά της», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μετά τα 24 Rafale ανακοινώνω πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 3+1 φρεγάτες Belharra. Θωρακίζεται η πατρίδα μας και ενισχύουμε την κοινή αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Μιλάμε σήμερα για φρεγάτες, αλλά δεν πρόκειται μόνο για διαδόχους των Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρρά, που είχε παραγγείλει ο Τρικούπης από τα ναυπηγία στη Χάβρη. Μιλάμε και για τα Rafale δηλαδή τους διαδόχους του Αετού, του Γύπα και του Διαδάλου που ήταν η πρώτη αεροπορική δύναμη με ιδρυτή τον Ελευθέριο Βενιζέλο», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προς τον Μακρόν, τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, η ιστορία μας θέλει μαζί. Ο ίσκιος της Ακρόπολης μας καλεί σε αυτό το σκοπό όπως είπε το 1963 ο Σαρλ ντε Γκολ από την Αθήνα».

Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπες: «Η συμφωνία που υπογράφουμε δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, γιατί η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός του ΝΑΤΟ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή συνεργασία σε άμυνα και εξωτερική πολιτική. Επιλέξαμε Γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού μας. Καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές μας ανάγκες, ενώ υπάρχουν και δεσμεύσεις από Γαλλία για παράδοση των χρονοδιαγραμμάτων που το ΠΝ είχε θέσει. Επίσης, παρά το γεγονός ότι θα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, θα υπάρχει σημαντική προστιθέμενη αξία και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η συμφωνία αυτή δεν είναι αντιστάθμισμα σε κάτι άλλο».

Τι σημαίνει η Συμφωνία - Παίρνουμε άμεσα τις φρεγάτες και συζητάμε και για κορβέτες

Η συμφωνία Μητσοτάκη - Macron στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale. 

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. 

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας , πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και εξασφάλισε μια πολύ ισχυρή αμυντική συνεργασία μετά τις ανακατατάξεις από τη συμφωνία AUKUS.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top