Μητσοτάκης: Τι είπε για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία 

«Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όριά μας» δήλωσε από το Παρίσι 

Στις ανακοινώσεις την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι παρέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου και το Νίκο Αλιάγα, για τo κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι όπου εγκαινίασε την έκθεση για τη σύγχρονη Ελλάδα, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νέα συμφωνία με Γαλλία: Κλειδώνει η συμφωνία για 3 φρεγάτες και 3 κορβέτες

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε  ερώτηση για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, δήλωσε  ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη. Όπως διευκρίνισε, σήμερα Δευτέρα, θα έχει εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει «εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε; «είχα κάνει μία πρόβλεψη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα». Και συμπλήρωσε ότι μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όριά μας. «Οι μεγάλες διαφορές μας μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο Παρίσι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σχετικά με τη μελλοντική αντίδραση της Ελλάδας σε ενδεχόμενες νέες προκλήσεις της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «θα αντιδράσουμε όπως αντιδράσαμε πάντα», «με αποτελεσματικότητα και αυτοπεποίθηση», προσθέτοντας ότι δεν του αρέσει να βλέπει πάντα το αρνητικό σενάριο.

«Η Τουρκία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα όριά μας, δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Δένδιας: Η Τουρκία έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο της λογικής

«Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα» εξήγησε ο πρωθυπουργός. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top