Δένδιας: Η Τουρκία έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο της λογικής

Συνάντηση με Τζέφρι Πάιατ: Τι συζήτησαν

Δένδιας - Πάιατ

Συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, εν όψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Δένδια στην Ουάσινγκτον, στα μέσα Οκτωβρίου.

«Η Τουρκία έχει ξεφύγει πλέον από το πλαίσιο της λογικής»

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για την 76η Συνέλευση του ΟΗΕ, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σκοπός όλων των συναντήσεων είναι να ανοίξουμε και νέους διαύλους επικοινωνίας, με χώρες που έχουν ρόλο στα διεθνή δρώμενα», είπε ο κ. Δένδιας.

Όπως τόνισε, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχει συναντηθεί με ομολόγους του από 12 (από τις συνολικά 15) χώρες, που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα για εκλογή ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26 και «όλες οι επαφές μου ήταν στην προσπάθεια να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά μας».

Μάλιστα, σημείωσε πως τους επόμενους μήνες σχεδιάζει να επισκεφτεί πολλές χώρες της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Νέα συμφωνία με Γαλλία: Κλειδώνει η συμφωνία για 3 φρεγάτες και 3 κορβέτες

Αφού αποκάλυψε πως αύριο θα βρίσκεται στο Παρίσι, όπου αναμένεται να «κλειδώσει» η νέα συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοίων, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «σε όλους τους συνομιλητές μου επεσήμανε πως η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής».

«Υπογράμμισα, όμως, πως σε κάθε προκλητική ενέργεια η ενέργεια απαντά με σύνεση και ε πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», είπε.

«Η Ελλάδα οφείλει να ξεφύγει από το στερεότυπο ενός βαλκανικού τουρκο-κεντρικού επαρχιωτισμού στην εξωτερική της πολιτική. Πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας στη νέα πραγματικότητα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top