Μητσοτάκης: Αυξάνεται κατά 2% ο κατώτατος μισθός

Στα 663 ευρώ ο νέος βασικός μισθός

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη.

Ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 2%. Από τα 650 ευρώ, που είναι σήμερα, ανεβαίνει στα 663 ευρώ. Πρόκειται για μια κίνηση περισσότερο συμβολική, καθώς μιλάμε για αύξηση 13 ευρώ τον μήνα.

Η αύξηση μεταφράζεται σε λίγο πάνω από μισό ευρώ την ημέρα.

Αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώνει η κυβέρνηση

Ανάλογα θα αυξηθεί και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, το οποίο θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε αυτή την αύξηση, παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων.

«Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Θέλω να θυμίσω, όμως, ότι έρχεται σε συνέχεια ενός γιγαντιαίου προγράμματος, το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «όσο πιο γρήγορα λοιπόν φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία».

Όπως είπε, το ύψος της αύξησης είναι περισσότερο συμβολικό και δίνει «το σήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αναμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ο διάλογος για τον βασικό μισθό θα ξεκινά πλέον κάθε άνοιξη και θα ολοκληρώνεται κάθε καλοκαίρι.

Επομένως, η επόμενη απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι του 2022.

Τι θα γίνει με τις τριετίες

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το επίδομα προϋπηρεσίας, δεδομένου ότι ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος, που αφορά τις τριετίες.

Τις προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού, δηλαδή σήμερα έως και τα 195 ευρώ δικαιούνται μόνο οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δε δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 η εξέλιξη των 3ετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Όσοι, όμως, είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για εννιά έτη και άνω. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top