Αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώνει η κυβέρνηση

Στα 663 ο νέος βασικός μισθός

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% ανακοινώνει, εκτός απροόπτου, σήμερα η κυβέρνηση.

Παρά την ύφεση της τάξης του 8,2% το 2020 (λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού), αλλά και τις εισηγήσεις των φορέων, που συμμετείχαν στην διαβούλευση για «πάγωμα» του μισθού για ακόμη ένα έτος, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να προτείνει μια «συμβολική» αναπροσαρμογή της τάξης των 13 ευρώ.

Αύξηση κατώτατου μισθού – Χατζηδάκης: Τη Δευτέρα αποφασίζει η κυβέρνηση

Έτσι, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα εισηγηθεί τον νέο βασικό μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί από 650 σε 663 ευρώ.

Ανάλογα θα αυξηθεί και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, το οποίο θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

 Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το επίδομα προϋπηρεσίας, δεδομένου ότι ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος, που αφορά τις τριετίες.

Τις προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού, δηλαδή σήμερα έως και τα 195 ευρώ δικαιούνται μόνο οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δε δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 η εξέλιξη των 3ετιών «πάγωσε» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Όσοι, όμως, είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για 9 έτη και άνω.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top