Το παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια στα Εμιράτα 

«Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την περιοχή» διαμήνυσε ο ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται για 4η φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρατηγικό μας σύμμαχο στην ευρύτερη περιοχή απέναντι στον Ερντογάν. 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο ομόλογός του Αμπουλάχ Μπιν Ζαγιέντ ζήτησε τη συνάντηση. 

Μετά την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαρκή επαφή και στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Άλλωστε Ελλάδα και ΗΑΕ συμμετέχουν σε σχήμα τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο, ενώ το Άμπου Ντάμπι συμμετείχε και στο «Φόρουμ Φιλία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μαζί με Κύπρο επίσης αλλά και Αίγυπτο  - Σαουδική Αραβία, σε μία συμπόρευση που προκάλεσε αίσθηση, αλλά και τον εκνευρισμό της  Άγκυρας.   

Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η ανάρτηση που έκανε στα social media σήμερα το βράδυ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ: «Συναντήθηκα με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπ Ζαγιέντ στο Άμπου Ντάμπι όπου επιβεβαιώσαμε το κοινό μας όραμα για ειρήνη και  σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήσαμε για τη διμερή στρατηγική συνεργασία, σε συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας  καθώς και για τις  πρόσφατες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση  Ανατολή & Κόλπο».

 

 

Νέα μηνύματα στήριξης των ΗΠΑ στην Αθήνα  

Σήμερα πάντως αμερικανικά F-15 απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας και πέταξαν  πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μαζί με ελληνικά F-16, στην άσκηση  «Οργή του Ποσειδώνα» στέλνοντας μήνυμα στήριξης της Ουάσινγκτον στην Αθήνα και αποδομώντας ταυτόχρονα το Τουρκικό αφήγημα περί αποστρατικοποίησης.

Η «οργή του Ποσειδώνα» χτυπά την Άγκυρα

Την ίδια ώρα η συνάντηση του Τζό Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν θα προηγηθεί εκείνης του Τούρκου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις ΗΠΑ, Δημήτρης Σουλτογιάννης.  Σύμφωνα με πηγή του Star στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτό έχει την σημασία του καθώς ο Τζό Μπάιντεν αναμένεται να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας αναφορικά με την Τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεπώς η συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη θα τεθεί σε άλλη βάση. 


Οι Τούρκοι ονειρεύονται πάλι γεωτρήσεις 

Οι συμμαχίες της Αθήνας προκαλούν πονοκέφαλο στην Άγκυρα που αντιδρά προχωρώντας σε 33 παραβιάσεις και εκτοξεύοντας αδύναμες απειλές! 

«Το πλωτό μας γεωτρύπανο Γιαβούζ, βρίσκεται επί του παρόντος σε συντήρηση μακράς διαρκείας. Αφού τελειώσει αυτό, ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να τρυπάμε ξανά σε εκείνη την περιοχή» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ.  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top