Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη – Συνάντηση Δένδια με Αναστασιάδη

Παρέμβαση ΗΠΑ: Στηρίζουμε λύση με ένα κράτος και διζωνική ομοσπονδία    

12 μέρες μετά το διπλωματικό «θερμό»  επεισόδιο στην Άγκυρα, Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν ξανά στη Γενεύη, όπου διεξάγεται η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται στις συζητήσεις με την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ στην Τουρκία, αλλά με χαμηλές προσδοκίες. Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, άλλωστε, προμηνύουν «ναυάγιο»  των συνομιλιών. 

«Ξύλο» Δένδια στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις!

Πριν λίγη ώρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε  με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.  «Διαρκής και  στενός συντονισμός Ελλάδας -  Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας  του ΟΗΕ και  του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε ο κ. Δένδιας στον λογαριασμό του στο twitter.  Προηγουμένως ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία G. Pedersen.  

 

Ο κ. Δένδιας είχε και ξεχωριστή συνάντηση στη συνέχεια με τον ομόλογό του της Κύπρου.  

  

Στο τραπέζι με τον Γεν Γραμματέα του ΟΗΕ θα καθίσουν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, ενώ αύριο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων: Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον βρετανό, Ντόμινικ Ράαμπ. 

«Ως εδώ» στην Τουρκία και για το Κυπριακό στην πενταμερή της Γενεύης  

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΖΩΝΙΚΗ – ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

«Οι  ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή» απάντησε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση σήμερα το βράδυ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε επίσης την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο στη Γενεύη που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 
  
 

ΜΕ ΤΙΣ «ΠΛΑΤΕΣ»  ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΤΑΤΑΡ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ

 

«Ο κύριος Τατάρ με τη στήριξη που πήρε από τον τουρκοκυπριακό λαό θα θέσει στην ατζέντα το όραμα του για λύση δύο κρατών με βάση την ισότητα κυριαρχίας. Εμείς ως Τουρκία θα στηρίξουμε πλήρως αυτό το όραμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τον «εκλεκτό του» στα  κατεχόμενα.     

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ 

«Μπλόκο  στα σχέδια Ερντογάν-Τατάρ είναι αποφασισμένοι να βάλουν Δένδιας - Αναστασιάδης Για Ελλάδα και Κύπρο η μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μια διεθνής οντότητα. 

Στη Γενεύη για την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό ο Δένδιας

Τούρκοι και τουρκοκύπριοι ονειρεύονται δυο ανεξάρτητα κράτη, έστω και σε μια «χαλαρή» συνομοσπονδία, όπου τα δυο κράτη θα αποφασίζουν χωριστά. Προσπαθούν να αναβαθμίσουν νομικά το ψευδοκράτος, ώστε η Τουρκία να ελέγχει τις αποφάσεις της συνομοσπονδίας μέσω των Τουρκοκυπρίων 

 ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ «ΠΟΝΤΑΡΕΙ» Ο ΤΑΤΑΡ

Οι Τουρκοκύπριοι  «ποντάρουν»  στην παρέμβαση της Βρετανίας για να το καταφέρουν, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Τατάρ να δηλώνει στη Sunday Express. «Tο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βοηθήσει σε μια ιστορική ευκαιρία για να τερματιστεί ένα αδιέξοδο δεκαετιών στην Κύπρο αναγνωρίζοντας την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δήλωσε. 

Η στάση των Τούρκων δεν αρέσει στην Ευρώπη, που στέλνει τελεσίγραφο στον Ερντογάν, όπως με τη δήλωση του Μ. Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή: «Oι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και οι συνομιλίες με την Ελλάδα είναι σημαντικές για εμάς για να δούμε αν η Άγκυρα είναι πραγματικά έτοιμη για διάλογο. Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top