Στη Γενεύη για την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό ο Δένδιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Γάλλου ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια από το 1821

Νίκος Δένδιας

Στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, την οποία έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου, μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

Η άτυπη διάσκεψη ξεκινά με χαμηλές προσδοκίες και θα ξεκινήσει με χωριστές συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο πλευρές.

Για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ενημέρωσε ο Δένδιας την ΠτΔ

Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και από την τουρκική ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ την ελληνοκυπριακή κοινότητα εκπροσωπεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Μεγαλονήσου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Δένδιας θα συναντήσει σήμερα στις 19.00 (ώρα Ελβετίας) τον Πρόεδρο της Κύπρου.

Συγχαρητήρια επιστολή του Γάλλου ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια από το 1821

Συγχαρητήρια επιστολή Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian προς Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογραμμίζει την δέσμευση της Γαλλίας να εργαστεί από κοινού με την Ελλάδα για μια ενοποιημένη και αλληλέγγυα Ευρώπη 

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian με πρόσφατη επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, με αφορμή την επέτειο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, αναφέρεται στην ανάγκη προώθησης της ενοποιημένης και αλληλέγγυας Ευρώπης, ενός έργου, το οποίο, όπως τονίζει, διατηρεί την συνάφεια τους σήμερα. Προσθέτει δε ότι η χώρα του έχει δεσμευθεί για την στήριξη του έργου αυτού, από κοινού με την Ελλάδα. 

Στην απαντητική του επιστολή ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει από πλευράς του την προσήλωση της Ελλάδας στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση μιας υπεύθυνης και αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βασίζεται σε αξίες, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου [που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη]. 

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ ανέβαλε την επίσκεψη του στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο προκειμένου να συμμετάσχει στο φόρουμ φιλίας, στο οποίο τελικά συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη, λόγω της κατάστασης της πανδημίας. Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο Υπουργών είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση, είτε στην Αθήνα είτε στο Παρίσι, ευθύς μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Στηρίζει τις συνομιλίες η Γαλλία

Δήλωση της Εκπροσώπου του Γαλλικού ΥΠΕΞ, με τίτλο « Κύπρος / Ηνωμένα Έθνη - άτυπη συνάντηση «5 + 1» για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό (Γενεύη, 27-29 Απριλίου, 2021)», δημοσιεύεται στην  ιστοσελίδα του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.
 
«Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιήσει, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου στη Γενεύη, μια άτυπη συνάντηση «5 + 1» με σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτήν την ευκαιρία και να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση και πνεύμα συμβιβασμού.

»Μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να οδηγήσει στην τελική διχοτόμηση του νησιού. Υπενθυμίζουμε την προσήλωσή μας στο πλαίσιο που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που βασίζεται σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, προσφέροντας στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα. Το μέλλον της Κύπρου πρέπει να είναι ένα ενωμένο και ευημερούμενο νησί, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και της σταθερότητας της περιοχής», αναφέρει η δήλωση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top