AstraZeneca: Θέμα ωρών η ανακοίνωση της Επιτροπής για το εμβόλιο

Σκέψεις να τεθεί ηλικιακό όριο για τη χορήγηση του εμβολίου

«Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στην επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμών των Ελλήνων για τον κορωνοϊό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε «πολύπλοκη» τη διαδικασία του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού, καθώς εμπλέκονται πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και με πιο γρήγορους ρυθμούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότεροι, ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η Επιτροπή θα αποφασισει για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κυρία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

AstraZeneca: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν το εμβόλιο

Παράλληλα, επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν σαφής ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες. 

Σκέψεις για ηλικιακό όριο στο εμβόλιο της AstraZeneca

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να βάλει η Επιτροπή, κατώτατο ηλικιακό όριο τα 60 έτη για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, να γίνεται δηλαδή μόνο σε μεγαλύτερους σε ηλικία. 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ανάμεσα στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca είναι οι θρομβώσεις, η πλειοψηφία των οποίων εμφανίζονται σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών. 

AstraZeneca: Μόνο οι πολίτες 60-65 ετών θα εμβολιάζονται στην Ισπανία

Εξάλλου, δεδομένου ότι πολλοί πολίτες ζητούν αλλαγή του ραντεβού τους ή αλλαγή του εμβολιαστικού κέντρου, προκειμένου να κάνουν άλλο εμβόλιο, και όχι αυτό της AstraZeneca, εξετάζεται να αναπληρώνονται όσοι αρνούνται να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο από άλλες ομάδες πολιτών ή κατηγορίες επαγγελμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών, η Σουηδία μόνο σε άνω των 65 ετών και το Βέλγιο μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Πάσχα στο χωριό: Δεν είναι ακόμη η ώρα για αυτή τη συζήτηση

Στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην «απελευθέρωση» των μετακινήσεων από νομό σε νομό. «Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση η συζήτηση για τις διαπεριφεριρειακές μετακινήσεις και το Πάσχα», δήλωσε, εξηγώντας ότι η απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάσχα στο χωριό: Τα σενάρια και η δήλωση Μητσοτάκη που «γεννά» ελπίδες

Ο Επιτροπή θα αποφασίσει ποιος είναι ο πιο κρίσιμος επιδημιολογικός παράγοντας που θα κρίνει την αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών. Υπογράμμισε, ωστόσο η κ. Πελώνη πως είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η τάση αύξησης των κρουσμάτων, τα εισιτήρια-εξιτήρια στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι.

Άνοιγμα Λυκείων με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην απόφαση για την επιστροφή των μαθητών των Λυκείων στα σχολεία από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, λέγοντας πως δόθηκε προτεραιότητα γιατί κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τι θα γίνει με όσους μαθητές νοσήσουν

H επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων, που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Πελώνη: Σε όλα τα φαρμακεία τα self test έως το τέλος της εβδομάδας

Παράλληλα, υπενθύμισε πως τα self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ.

Θα ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη; 

Για το θέμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, τα οποία δεν άνοιξαν στις 5 Απριλίου, όπως στην υπόλοιπη χώρα η κυρία Πελώνη είπε ότι θα επανεξετάσει την Παρασκευή το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής λειτουργίας.

Άνοιγμα καταστημάτων: Αύριο οι αποφάσεις για τα εμπορικά κέντρα

Υπενθυμίζεται ότι επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής θα βρεθεί και το θέμα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων και εμπορικών πάρκων.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top