«Μεγάλος παίκτης» πλέον η Ελλάδα με την επιστροφή των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Αμερικανικό «μπλόκο» στα σχέδια της Κίνας - Στην Αθήνα ο Κινέζος Υπ. Άμυνας

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο  

Η δυναμική επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δείχνει να αλλάζει τις ισορροπίες στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Διεθνολόγοι εκτιμούν ότι η επίδειξη ισχύος που πέτυχε η Ελλάδα με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μπάιντεν, ανέδειξαν την χώρα μας ως τον ισχυρό παίκτη της περιοχής και περιθωριοποίησαν την Τουρκία. 

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο»

Ο πρωθυπουργός, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε για το μήνυμα που έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Από τον Καναδά έως την Αυστραλία: Όλη η Οικουμένη στα γαλανόλευκα  

«Οι πρόσφατες εκδηλώσεις συνδύασαν περηφάνια με σεμνότητα, την εθνική ισχύ με τον πολιτισμό και την αυτοπεποίθηση με την εξωστρέφεια. Πάνω από όλα όμως εξέπεμψαν μία ενότητα, που πιστεύω ότι διαπέρασε ολόκληρη την κοινωνία μας γι’ αυτό και ευτυχώς δεν ενόχλησαν παρά μόνο λιγοστούς, λιγοστούς αλλεργικούς με τη σημαία, με την πατρίδα, με την πρόοδο, φυλακισμένους στην κομματική τους κατάθλιψη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Τη διπλωματική σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, πήρε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν - Μητσοτάκη, είχε τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συζήτησε για τη «διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασία» Αθήνας-Ουάσιγκτον. 

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 

Ενώ οι ΗΠΑ εκδηλώνουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στην Ελλάδα, την Τουρκία δείχνουν να την περιθωριοποιούν. 

Η εφημερίδα Χουριέτ κυκλοφορεί σήμερα με άρθρο: «Ενδιαφέρον σχόλιο του Ελληνικού Τύπου: Ο Μπαίντεν και ο Μητσοτάκης θα μπορούσαν να είναι σαν τον Τραμπ και τον Ερντογάν», τη στιγμή που ο σύμβουλος του Ερντογάν, Χακί Κασίν, κυνικά αποκαλύπτει ότι το μόνο... αποκούμπι που έχει απομείνει στην Τουρκία είναι η Καγκελάριος Μέρκελ! 

Bye - bye… Μέρκελ από την Ελλάδα που ποντάρει στον διάδοχό της Λάσετ    

« Ευχαριστούμε την κυρία Μέρκελ. Είναι η Γερμανίδα αξιωματούχος και Γερμανίδα διπλωμάτης που ξέρει καλύτερα από όλους στην Τουρκία!» ανέφερε.  

 Στήριγμα ψάχνουν, όμως, και από τις Βρυξέλλες οι Τούρκοι.  Την Τρίτη 6 Απριλίου ο Ερντογάν θα υποδεχθεί στην Τουρκία  την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ 

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη  να σταματήσει τη διείσδυση του Πεκίνου στη Δύση, μιας και το θεωρεί μεγαλύτερη απειλή κι από την Μόσχα! 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συζητά ήδη το «κεφάλαιο Κίνα» με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το ανέλυσε τηλεφωνικώς ΚΑΙ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη. 

Η Κίνα, όμως, δεν μένει άπραγη. Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας βρίσκονται σε περιοδεία σε: Μέση Ανατολή, Τουρκία και Ευρώπη. Μάλιστα, ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα.  

συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ελλάδας Κίνας

Ο Υπουργός Άμυνας στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του   

Το πρωί συναντήθηκε με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.  Όπως αναφέρεται  στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας  δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ως προς το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αλλά και την εκπαίδευση. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στον Κινέζο ομόλογό του την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Φένγκε εξέφρασε την άποψη ότι καμμία λύση δεν εξευρίσκεται με απειλή ή χρήση βίας, αλλά με οικοδόμηση καλής γειτονίας. 

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα, ως χώρες αρχαίων πολιτισμών, διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ενώ είναι σημαντική η περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top