Αυτοδιοικητικές εκλογές: Εκλογή δημάρχου με 40-43% από την πρώτη Κυριακή

Μειώνεται και ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων

«Πρώτα ο πολίτης» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ενημερώθηκε και για τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση

Εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό από 40% έως 43% προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο καταργεί την απλή αναλογική.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα «κλειδώσει» στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση περίπου δύο εβδομάδων.

Καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε οριστικά εκτός κάδρου το σενάριο εκλογής από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κάτω του 40%.

Παράλληλα, θα υπάρχει πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Το όριο δεν θα ξεπερνά το 5%, όπως είναι η επικρατέστερη εκδοχή που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν θα αφήσει στους αυτοδιοικητικούς περιθώριο για κανένα «παζάρι» κάτω από το 3%.

Και εδώ η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη ώστε να καταγραφεί η οπτική των ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών.

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει την λεγόμενη «4η κάλπη», που με βάση τον «Κλεισθένη», αφορά στις κοινότητες.

Η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τριπλό βαθμό διοίκησης (κεντρικό κράτος, περιφέρειες και δήμους) που σημαίνει ότι οι κοινότητες θα παραμείνουν αλλά οι υποψήφιοι για τοπικά συμβούλια θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια.

Ακόμη μία ανατροπή αφορά στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το «μαχαίρι» έως και στο 30%, ιδίως σε μεγάλους δήμους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top