Αντίθετος με τις διερευνητικές επαφές ο Σαμαράς 

ΣΥΡΙΖΑ: Όμηρος του πρώην πρωθυπουργού ο Μητσοτάκης  

Αντώνης Σαμαράς Βουλή

Κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, οι οποίες ξεκινούν αύριο Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Δένδιας: Διερευνητικές μόνο για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ

«Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύετα». 

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προχωράει σε απειλές χρήσης βίας πράγμα που απαγορεύει ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ και γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας. Αμφισβητεί τα νησιά να έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα ζητάει αποστρατικοποίηση, εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς αναφέρεται σε «πειρατές» όσον αφορά την Τουρκία και επισημαίνει:  «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Να σας το πω αλλιώς. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνο αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πώς; Με ισχυρές συμμαχίες για τις οποίες ευτυχώς υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα». 

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: «Οι δηλώσεις να μεταφραστούν σε πράξεις»

Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει: «Μην κάνετε λάθος αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ούτε το έχει υπογράψει και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Άλλος τρόπος βέβαια θα ήταν να συρθούμε στην Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία δηλαδή να δεχτούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο αλλά όπως θέλει Τουρκία. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια εμείς με συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα αλλά και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά και δε διαφωνώ μόνο εγώ έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα».

Αίσθηση προκαλεί η επίθεση του κ. Σαμαράς κατά της Γερμανίας για τη στάση της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον εξοπλισμό της Τουρκίας: «Η Γερμανία μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ούτε και πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα. Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία ή η Ισπανία να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη - μέλη με ευρωπαϊκά όπλα, επισημαίνω βέβαια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λαοί και πολλές κυβερνήσεις μέσα στην Ευρώπη που έχουν πλήρως κατανοήσει τι είναι η Τουρκία και που το πάει ιδιαίτερα στο λαθρομεταναστευτικό, υπάρχουν φίλοι της Τουρκίας μέσα στην Ευρώπη αλλά υπάρχουν πλέον ισχυροί φίλοι της Ελλάδας. Δεν την ξεγράφουμε την Ευρώπη απλώς δεν εξαντλούμε την πολιτική μας μόνο μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Επικριτικός είναι για μία ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία. 

Μητσοτάκης για Τουρκία: Καμία συζήτηση για την εθνική κυριαρχία

ΣΥΡΙΖΑ: ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  

«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει  ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι  «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους». Όπως προσθέτει  «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα»  ενώ καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top