Μητσοτάκης για Τουρκία: Καμία συζήτηση για την εθνική κυριαρχία

«Προτεραιόητα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων»

Απόλυτη προτεραιότητα στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων δίνει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός βάζει προσωρινά «φρένο» στις συζητήσεις που αφορούν στην επαναλειτουργία εστίασης και χιονοδρομικών κέντρων. 

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, «είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη», είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «η χώρα βαδίζει με μικρά και προσεκτικά βήματα στην μερική κανονικότητα».

«Καμία συζήτηση με Τουρκία για την εθνική κυριαρχία»

«Μετά την  επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και αλλού, σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά για πρώτη φορά μετα την προσάρτηση των Δωδεκανήσων κατά περίπου 10%. Και αυτό όχι με προσάρτηση εδαφών, ούτε σε βάρος άλλων χωρών, αλλά με διαδικασίες που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα, στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και, πράγματι, οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται», είπε.

Με παρεμβάσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα ψηφίζονται τα 12 μίλια

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας.

Το πλάνο της κυβέρνησης για Γυμνάσια - Λύκεια, εστίαση και χιονοδρομικά

«Ούτε θα γίνει συζήτηση, ο οποία θα αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες δικαίου», πρόσθεσε.

«Δεν ξεχνάμε ούτε τη στάση της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα, ούτε τη διπλή γλώσσα, που χρησιμοποίησε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι διερευνητικές επαφές θα μπορέσουν να συνεχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν, το 2016.

Ο κ. Μητσοτακης αναφέρθηκε και στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκία, σημειώνοντας πως «δεν αποτελούν αυτοσκοπό» και θα πλήξουν κυρίως τον τουρκικό λαό, ο οποίος «επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη» με τους γείτονές του.

Παράλληλα, είπε πως εάν δε συμφωνήσουν οι δύο χώρες για τη μοναδική διαφορά, που συζητά η Ελλάδα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τότε μπορούμε να συμφωνήσουμε για τον τρόπο, με τον οποίο θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση από νομό σε νομό όταν ανοίξουν τα χιονοδρομικά

«Σήμερα, δε διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την εθνική μας ομοψυχία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο τον ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίζεται σήμερα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Χαρακτηρίζοντάς τον «ηγέτη με σύνεση», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι «ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top