Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: «Οι δηλώσεις να μεταφραστούν σε πράξεις»

Συνάντηση είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στος 21/1 για όλες τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε το πρωί της Πέμπτης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες. Η βελτίωση και η κανονικοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα με τα κράτη μέλη, με αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής τους.

Συνάντηση Δένδια - Στόλτενμπεργκ την Τρίτη στις Βρυξέλλες

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, σημείωσε ότι χαίρεται που καλωσορίζει τον Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός, τονίζοντας ότι EE και Τουρκία έχουν ένα αμοιβαίο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης, βασισμένης σε αξίες και αρχές.

Τουρκία για 12 μίλια σε Ιόνιο: Δεν επηρεάζει το Αιγαίο

Σημείωσε, δε, ότι «το περασμένο έτος ήταν περίπλοκο για τις σχέσεις μας. Αλλά πρόσφατα έχουμε δει κάποια βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας και μερικά σημαντικά βήματα», ξεκαθαρίζοντας ότι η επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ένα από αυτά τα βήματα.

Ο Μπορέλ τόνισε στον Τσαβούσογλου ότι «οι προθέσεις και οι ανακοινώσει της Τουρκίας πρέπει να μεταφραστούν σε απτές ενέργειες» και ότι η ΕΕ επιθυμεί να δει μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

 

Τουρκία: Υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο πριν τις διερευνητικές επαφές

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, όμως η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας και ευνόησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σήμερα, φυσικά, θα έχουμε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Έχουμε υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο. Θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας τις προσδοκίες μας κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε σήμερα και αύριο. Ελπίζω όλες αυτές οι συναντήσεις να είναι θετικές», πρόσθεσε.

Μπορέλ: Τι είπε για Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αναφερόμενος στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο σε ουσιαστικούς διαλόγους για την ενίσχυση των σημαντικών πολιτικών διαδικασιών που σχετίζονται με περιφερειακές συγκρούσεις, στη Λιβύη, τη Συρία ή το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Επίσης, διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές, με πλήρη σεβασμό ειλικρινά και ανοιχτά. «Αυτό ισχύει και για την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας», τόνισε.

«Μια ελεύθερη και ζωντανή κοινωνία απαιτεί υψηλά πρότυπα κράτους δικαίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Έχουμε πολλά ζητήματα όπου απαιτείται πρόοδος για να διερευνήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της σχέσης μας - προς όφελος των ανθρώπων στην Ένωση και στην Τουρκία», κατέληξε.

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top