Με παρέμβαση Δένδια στον Χαφτάρ απελευθερώθηκαν Ιταλοί αλιείς από τη Λιβύη

Ευχαριστίες του ΥΠΕΞ της Ιταλίας στον Έλληνα ομόλογό του

Δένδιας Χαφτάρ Λιβύη

Με παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον επικεφαλής του LNA της Λιβύης, Στρατάρχη Χαφτάρ,  απελευθερώθηκαν αλιείς από την Ιταλία, τη Σενεγάλη και την Τυνησία,  οι οποίοι είχαν συλληφθεί εκεί πριν τρεις μήνες, επειδή ψάρευαν σε χωρικά ύδατα της χώρας της Βόρειας Αφρικής. 

Δένδιας: Διάλογος μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας 

Ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολή στον Στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ μετά την αίσια έκβαση της υπόθεσης τον ευχαρίστησε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών.         

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει σχετικά με την απελευθέρωση αλιέων που κρατούνταν στη Λιβύη:  

Δένδιας στη Λιβύη: «Η Τουρκία έχει ευθύνες για αυτό που γίνεται στη Λιβύη»

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την απελευθέρωση των 18 αλιέων, μεταξύ των οποίων αρκετοί Ιταλοί, οι οποίοι κρατούνταν στη Λιβύη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές τους περασμένους τρεις μήνες προκειμένου να δοθεί ένα αίσιο τέλος σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Στρατάρχη Χαφτάρ στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εδραιωθεί, με τη συνδρομή όλων των κρατών της ευρύτερης γειτονίας, μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λιβύη, ως γείτονες και χώρες που τις συνδέει η ιστορία, θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης σε μια ταραγμένη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, οι εκάστοτε διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, μέσω του διαλόγου.

Νωρίτερα σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio απέστειλε μήνυμα στον Έλληνα ομόλογο του, στον οποίο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για την γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έτσι οι αλιείς θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top