Δένδιας στη Λιβύη: «Η Τουρκία έχει ευθύνες για αυτό που γίνεται στη Λιβύη»

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στο Τομπρούκ της Λιβύης, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικό συνομιλητή της Ελλάδας, Αguila Saleh. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των απειλών κατά της χώρας μας. 

Δένδιας: Θέλουμε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη εντάσσεται στις αδιάκοπες προσπάθειες της χώρας μας να συμβάλλει ενεργά στην κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑΗΕ και των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, μακριά από ξένες παρεμβάσεις που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και που αγνοούν παράλληλα τα συμφέροντα του λιβυκού λαού. 

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.

Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi. Συμφωνήσαμε με τον Aguila Saleh ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.

Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει τον χαβά της στο Αιγαίο. Δύο τουρκικά F-16 πέταξαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. 

Όμως συνεχίζεται και η ρητορική των απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Εάν αναφέρεστε σε πραγματική ισχύ, θέλω να σας απευθύνω μια απλή προειδοποίηση: Αστεία με τον τουρκικό στόλο μην κάνετε. Αυτό σας ξεπερνάει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του Star, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με την Άγκυρα, όσο αυτή απειλεί. 

Σε ετοιμότητα ο στρατός - Εντυπωσιακές ασκήσεις

Εντυπωσιακές εικόνες από τη σκληρή θερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου και στο Κέντρο Ανορθοδόξου Πολέμου στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ. 
Άντρες και γυναίκες της Σχολής, μέρα και νύχτα, εκπαιδεύονται σε ρεαλιστικές συνθήκες, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά τους.

Αντιδράσεις για το «απομονωμένο Καστελόριζο»

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις ακόμα και εντός της Κυβέρνησης προκαλεί η δήλωση του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, περί «απομονωμένου Καστελόριζου». 

«Όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Θα τεμαχίσουμε τη νησιωτικότητα της χώρας; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα...» σχολίασε στον Real Fm, ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top