Δένδιας: Διάλογος μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας 

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα Rafale που αλλάζουν  τα δεδομένα στην περιοχή 

Μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να ξεκινήσει διάλογος μαζί της διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου που διοργανώνει  το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το «Hellenic American Leadership Council».

Στο Αμμάν ο Ν.Δένδιας - Διεύρυνση συνεργασίας με Κύπρο και Ιορδανία

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι μιλά για ένα διάλογο εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. 

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα η Τουρκία να λάβει το σωστό μήνυμα αυτών των αποφάσεων και η τουρκική κυβέρνηση προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, να επανεκιννήσουν οι διερευνητικές επαφές.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν απαραίτητες, όχι για να την τιμωρήσουν, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, όχι μόνο με την αγορά και απόκτηση των S-400, αλλά με όλη τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή μας» επισήμανε ο κ. Δένδιας, 

ΠΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ RAFALE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται την ίδια ώρα με 6 νέα και 12 μεταχειρισμένα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη νέας γενιάς, Rafale.  

Τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν Μάιο ίσως και Ιούνιο στην Τανάγρα και αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή, καθώς θεωρούνται “game changer” όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.     

Το ποσό που θα διαθέσουμε για όπλα υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να "πηγαίνει" στην αγορά των υπερ-σύγχρονων πυραύλων αέρος-αέρος Meteor.  

Πότε θα πέσουν οι υπογραφές; Την άλλη εβδομάδα, στις 23 Δεκεμβρίου, θα έρθει στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, για να υπογράψει με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 Rafale. 

Έρχονται τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα

Πρόκειται για το δεύτερο «χαστούκι» στην Τουρκία μετά τις Αμερικανικές κυρώσεις. 

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΝ F-35 

Ενώ εμείς αποκτούμε ολοένα και περισσότερα πλεονεκτήματα στον αέρα, οι Τούρκοι δείχνουν να μην έχουν χωνέψει τον αποκλεισμό τους από την αγορά των αμερικανικών F-35! 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, Πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος σήμερα, σχολίασε: «Είναι λάθος να μένουμε εκτός από το σχέδιο των μαχητικών F-35 το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου» 

Η Μέρκελ στενοχωριέται  πάντως για τις προσθήκες στον κατάλογο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που προέκυψαν από την τελευταία Σύνοδο, αλλά δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς! 

«Υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος» παραδέχθηκε σήμερα.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top