Στο Αμμάν ο Ν.Δένδιας - Διεύρυνση συνεργασίας με Κύπρο και Ιορδανία

Τι είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών κατά την τριμερή συνάντηση

Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε σήμερα στην 4η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας, στο Αμμάν. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με φυσική παρουσία μετά από σημαντικό διάστημα. 

«Κλειδώνουν» στρατηγικές συμφωνίες με τα Εμιράτα

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στη διοργάνωση Συνόδου Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας στην Αθήνα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών

Η συνεργασία παίρνει πλέον νέα διάσταση, τόσο με την πρόταση διεύρυνσης του θεματολογίου, το οποίο θα καλύπτει και ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και τον τουρισμό, αλλά και την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας και της συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να διοργανωθεί κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας στο άμεσο μέλλον.

Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου- Ιορδανίας- Ελλάδας στο Αμμάν - φωτογραφία Eurokinissi

Στα σχέδια μια κοινή επίσκεψη των τριών ΥΠΕΞ στο Ιράκ

Παράλληλα, αποφασίστηκε η de facto διεύρυνση του σχήματος με τη διοργάνωση κοινής επίσκεψης των τριών ΥΠΕΞ στο Ιράκ, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ. Επίσης, υπογραμμίσθηκε ότι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής δε θα πρέπει να αναμένουν απαραίτητα από τρίτους, όπως οι ΗΠΑ, να διευθετήσουν τα διάφορα ζητήματα της περιοχής, αλλά να πάρουν από κοινού πρωτοβουλίες προκειμένου να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας.

Στον άξονα αυτό εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες του Υπουργού Εξωτερικών για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες της περιοχής, οι οποίες είχαν ατονήσει για αρκετά χρόνια. Επίσης, ενισχύονται τα διάφορα πολυμερή σχήματα στα οποία προστίθενται νέα μέλη. Βασική επωδός των σχημάτων αυτών είναι ότι είναι ανοιχτά σε όλους, αρκεί να σέβονται θεμελιώδεις κανόνες, όπως το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών.

Συγκρατείται με ενδιαφέρον ότι ακόμα και η Ιορδανία, η οποία αποφεύγει να πάρει δημόσια θέσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την πλήρη προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση του διαλόγου με βάση τις αρχές αυτές.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων η Τουρκία

Η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο casus belli, ενώ ο Κύπριος ομόλογός του αναφέρθηκε στις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια.

Το ενδιαφέρον συγκρατούν επίσης δύο άλλες διαστάσεις της τουρκικής συμπεριφοράς. Πρώτον, η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανισθεί ως προστάτης των Μουσουλμάνων γενικότερα, αντιπαρέρχοντας στο πλαίσιο αυτό τον ρόλο του Βασιλιά της Ιορδανίας στην προστασία των Μουσουλμανικών ιερών χώρων στα Ιεροσόλυμα. Δεύτερον, ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που παίζει η Τουρκία στις εσωτερικές εξελίξεις των αραβικών χωρών, υποστηρίζοντας τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Λιβύη.

Τέλος, υπογραμμίσθηκε η σαφής διαφορά μεταξύ της Ιορδανίας, της οποίας το 30% του συνολικού πληθυσμού είναι πρόσφυγες, ως επί το πλείστον από τη Συρία και το Ιράκ, σε σύγκριση με την Τουρκία, η οποία «εργαλειοποιεί» το μεταναστευτικό-προσφυγικό και το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top