Αποκάλυψη Star: Άνοιγμα των εκκλησιών από 21 Δεκεμβρίου ζητούν οι ιεράρχες

Τα αιτήματά τους για τις λειτουργίες των Χριστουγέννων και των Φώτων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν μόνο για δυο ημέρες: ανήμερα των Χριστουγέννων και τα Θεοφάνια. Ωστόσο, η επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ενδέχεται να φέρει μικρές αλλαγές. 

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου: Τι είπαν για τη λειτουργία των εκκλησιών

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ράνιας Τραγόμαλλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η αρχιεπισκοπή ζητά να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, αιτείται να μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στους ναούς, να ανάβουν ένα κερί και να κάνουν την προσευχή τους, με τις μάσκες και τις αποστάσεις. 

Κορωνοϊός: Αντιδράσεις από μερίδα κληρικών για τα μέτρα στις εκκλησίες

Αίτημα για περισσότερες λειτουργίες εντός της ημέρας

Ένα άλλο αίτημα της αρχιεπισκοπής είναι και η διεξαγωγή περισσότερων λειτουργιών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Συγκεκριμένα, ζητά όπου υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν για την ημέρα των Χριστουγέννων τρεις λειτουργίες: Μια στις 5 το πρωί, μία στις 7 και μια τρίτη στις 9 το πρωί, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός. Για την ημέρα των Φώτων αιτείται να γίνουν δυο δοξολογίες: Μία στις 7 και μια στις 9 το πρωί.

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Τι ζητούν για την ημέρα των Φώτων και τον Αγιασμό

Ωστόσο, για την ημέρα των Φώτων πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για το τι θα γίνει έξω από τους ναούς, με τον συνωστισμό. Οι πιστοί χρησιμοποιούν δικό τους σκεύος και παίρνουν τον αγιασμό από βρύσες ή από μικρές δεξαμενές με την βοήθεια των επιτρόπων. 

Φέτος, λοιπόν, πιθανότατα να παραλάβουμε το αντίδωρο συσκευασμένο και τον αγιασμό σε μπουκαλάκι. Επίσης, το πιο πιθανό είναι να συμφωνηθεί και μια επιπλέον θεία λειτουργία ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Όσον αφορά το αίτημα που θα τεθεί για αύξηση του αριθμού πιστών στους ναούς ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, καθώς φαίνεται ότι θα ζητηθεί τα εννέα άτομα στους ναούς να γίνουν 25 και τα 25 στις μητροπόλεις 50. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top