Lockdown: Ποιες μετακινήσεις σε άλλους νομούς θα επιτρέπονται

Ανοίγει 14 ή 21 Δεκεμβρίου το λιανεμπόριο; Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις

Δείτε στο ρεπορτάζ του Μεσημεριανού Δελτίου Ειδήσεων του Star για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι την περίοδο των γιορτών 

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα κομμωτήρια, όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς, ενώ ξεκαθάρισε πως η μετακίνηση με sms θα συνεχίσει να ισχύει.

Με κατεβασμένα ρολά ως το Πάσχα η νυχτερινή διασκέδαση

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ψώνια σε διαφορετικές δήμους θα επιτρέπονται, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει και το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε χαρακτηριστικά.

Χριστούγεννα με lockdown χωρίς εστίαση και ψυχαγωγία - Τι μπορεί να ανοίξει

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια: το άνοιγμα στις 14 Δεκεμβρίου ή τις 21 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας, πάντως, το πρωί της Τρίτης στον Σκάι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε πως δεν είναι «καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου», τουλάχιστον σε περιοχές όπως η Θράκη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος, «που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα».

Lockdown μέχρι 7 Ιανουαρίου: Κλειστά σχολεία και εστίαση

Ο κ. Πέτσας, πάντως, τόνισε πως οριστικά δε θα ανοίξει η εστίαση έως τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που αφορά τα εστιατόρια, αλλά και τα καφέ.

Ειδική πρόβλεψη για παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Ο κ. Πέτσα επανέλαβε ότι εξετάζεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη, όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Lockdown: Μέχρι εννέα άτομα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όπως τόνισε τη Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα επιτρέπεται έως 9 άτομα στο εορταστικό τραπέζι, δηλαδή συν μία ακόμη οικογένεια.

«Τεράστια και πρωτοφανής η προσπάθεια για το εμβόλιο»

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «τεράστια και πρωτοφανή προσπάθεια».

Όπως είπε, υπάρχει σχεδιασμός για την προμήθεια των εμβολίων στα 1018 κέντρα εμβολιασμού που έχουν προετοιμαστεί, που όπως είπε «είναι το βασικό». Παράλληλα, επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος, που θα εμβολιαστεί, «για να δώσει το παράδειγμα».

Τι είπε για το κυνήγι και το ψάρεμα

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην απαγόρευση για το κυνήγι και το ψάρεμα, λέγοντας πως συνδέονται «συνήθως με περιφερειακή μετακίνηση και συνήθως δε γίνεται κατά μόνας».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα, ωστόσο επεσήμανε ότι «δεν είναι της ώρας».

Σε ποιους θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες ή νομούς δε θα επιτρέπονται.

Εξαίρεση σε αυτό θα αποτελέσουν όσοι εργάζονται σε άλλον νομό, από αυτόν που διαμένουν, αλλά και οι φοιτητές, που σπουδάζουν σε άλλη περιφέρεια, από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους, ώστε να εξασφαλιστεί «η επανένωση των οικογενειών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top