Eπίδομα για αναστολή εργασίας: Θα δοθεί και τον Δεκέμβριο, αλλά μειωμένο

Γρίφος το άνοιγμα της εστίασης

Δείτε τις οδηγίες, που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα

Σενάρια επί σεναρίων εξετάζει η κυβέρνηση, όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης.

Η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου να δώσει ανάσα στην αγορά είναι δεδομένη, ωστόσο – όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Χρήστος Σταϊκούρας – τίποτα δε θα γίνει βεβιασμένα και δίχως να έχει την έγκριση των ειδικών.

Σκυλακάκης: Η έξοδος από το lockdown θα γίνει όπως τον Μάιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο να ανοίξουν τα περίπου 85.000 καταστήματα του κλάδου λίγο πριν τις γιορτές, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκπέμπουν SOS, τονίζοντας πως η εορταστική περίοδος θα είναι μια ευκαιρία για να βγάλουν τα «σπασμένα» της προηγούμενης περιόδου.

Σύψας: Δε θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου, ούτε τα σχολεία

Ωστόσο, πολλοί επισημαίνουν πως αυτό θα έχει νόημα μόνο εάν παραμείνουν ανοικτά και μετά την εορταστική περίοδο και όχι να ανοίξουν μόνο για λίγες μέρες, δηλαδή τη λύση «ακορντεόν», με διαρκές άνοιγμα και κλείσιμο. Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα έχει κατεβάσει ρολά από τις 3 Νοεμβρίου πριν το γενικό lockdown.

Από την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει σταδιακά, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην πρώτη καραντίνα, με προτεραιότητα στα καταστήματα παιχνιδιών (λόγω των εορτών) και τα εποχικά καταστήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν η καμπύλη των κρουσμάτων του κορωνοϊού βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες και παράλληλα τα νούμερα δείξουν μία αποσυμπίεση στους νοσηλευόμενους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δεν αποκλείεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα που προηγείται των Χριστουγέννων.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο πως, εάν ανοίξει, αυτό θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς, όπως τα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, μέγιστο επιτρεπόμενο όριο πελατών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της επιχειρήσεις ή εξυπηρέτηση πελατών μόνο με κράτηση, ενώ θα δοθούν κίνητρα για την εκμετάλλευση των ανοικτών χώρων με τη χρήση εξωτερικών θερμαστρών.

Τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ θεωρείται βέβαιο πως δε θα ανοίξουν σε κάθε περίπτωση.

Και τον Δεκέμβριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, ωστόσο, φαίνεται πως το «800άρι» του Νοεμβρίου ήταν παρένθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιδόματα αναστολής εργασίας θα υπολογιστούν και πάλι με βάση τα 534 ευρώ και όχι τα 800 ευρώ, που ίσχυσαν τον Νοέμβριο.

Πληρωμές: Πότε θα δοθούν επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων και Επιστρεπτέα

Ήδη, έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα οι πληρωμές για τα επιδόματα αναστολής εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο σε επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή.

Επίδομα 800 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές - Ποιοι το δικαιούνται

Για εργαζόμενους σε αναστολή από επιχειρήσεις οι οποίες υπολειτουργούν, οι πληρωμές των επιδομάτων αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top