Μητσοτάκης: Ενισχύουμε το πορτοφόλι των μισθωτών με τη μείωση των εισφορών

Ωφελημένοι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις

«Κομβικό στοιχείο» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη μείωση των εισφορών.

«Είμαι εδώ για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορωνοϊού», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «ακολουθούν σύντομα στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες και τέλος θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές και θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα, όχι μόνο στην εκτέλεση έργων αλλά και στους διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού δημοσίου».

Σταϊκούρας: Στόχος μας η μονιμοποίηση των μειώσεων στους φόρους

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, ενθαρρύνοντας τη μαύρη εργασία και τη φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα αποτρέπει τις επενδύσεις.

«Κάθε μεταρρύθμιση του μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών. Με τη νέα παρέμβαση, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Κάνει πράξη ό,τι λέει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Ωφελημένοι σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, ωφελούνται σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι.

«Το ετήσιο κέρδος είναι 228 ευρώ για έναν μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για έναν μισθωτό των 1.500 ευρώ και 456 ευρώ για έναν μισθωτό των 2.000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η μισθωτή εργασία «χτυπήθηκε» ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης στην πατρίδα μας.

«Κεντρικός στόχος είναι να βεβαιώσει η κυβέρνηση ότι η Πολιτεία, μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού, είναι κοντά σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα και εργάζεται για ευημερία όλων», υπογράμμισε.

Διπλασιάζεται τον Δεκέμβριο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ευνοϊκές προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας και παραγωγής σε καιρό πανδημίας.

Θέλοντας να σταθεί σε «κάποιες σημαντικές προβλέψεις», όπως είπε τόνισε:

-    Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών.

-    Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας, που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Συμβολικό για την ημέρα το νομοσχέδιο οποίο ψηφίζεται σήμερα.

Διπλασιάζονται οι συντάξεις των ορφανών τέκνων και από δύο γονείς

«Την κοινωνική στόχευση του σχεδίου συμπληρώνουν μια σειρά από επιμέρους διατάξεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «αφορούν προβλήματα, που δεν πρωταγωνιστούν στα δελτία ειδήσεων και τα επικαλούμαι για να πάψουν κάποτε να είναι αόρατα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

-    Διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων, που έχουν χάσει και τους δυο γονείς τους.

-    Διευρύνεται το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για την αυτόνομη διαβίωση.

-    Παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκ. ευρώ.

«Εξαιρετικά πετυχημένο μέτρο η Επιστρεπτέα Προκαταβολή»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά πετυχημένο μέτρο» την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τονίζοντας πως το πρόγραμμα είναι είναι επαναλαμβανόμενο και «θα γίνει ακόμα πιο ενισχυμένο εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών».

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Θα συνεχιστεί και το 2021

«Μόλις προχθές, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκ. από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Το 50% δεν είναι επιστρεπτέο. Οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000. Ακόμη 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μιλάμε για επιχειρήσεις που δεν είναι μεγάλες. Καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, λογιστές, φροντιστήρια σε κάθε γωνιά της χώρας», πρόσθεσε.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top